Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, που καλούσε το περιφερειακό συμβούλιο να ταχθεί ενάντια στο Ν/Σ που προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συζητήθηκε στη συνεδρίαση στις 16 Γενάρη.
24 σύμβουλοι της πλειοψηφίας απέρριψαν το ψήφισμα, στηρίζοντας τη διαχρονική απαίτηση του κεφαλαίου και στρατηγική επιλογή της ΕΕ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενάντια στους αγώνες των φοιτητών και των εργαζόμενων στα δημόσια πανεπιστήμια, για πτυχία με αξία, όχι με τιμή. Η στάση αυτή των περιφερειακών συμβούλων είναι άλλη μία απόδειξη της υποταγής της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης στη στρατηγική ομίλων και ιδιωτών, στις «επενδύσεις» τους ακόμη και στην αγοραπωλησία ανώτατης εκπαίδευσης!
Η πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που δεν εγκρίθηκε ανέφερε ότι «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία. Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε, απερίφραστα, την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.».
Όπως ανέδειξε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δημήτρης Βρύσαλης, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος και επί της ουσίας επιχειρεί να διαλύσει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, για την οποία ο λαός μας, οι φοιτητές, οι μαθητές έχουν αγωνιστεί και έχουν καταθέσει αμέτρητες θυσίες. Με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο μέχρι τώρα ενιαίος τρόπος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και, έτσι, η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμη περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.
Ειδικά για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, επεσήμανε ο Δημήτρης Βρύσαλης, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησής του, το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει εκ νέου υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία συνδέεται με τη μείωση των εισακτέων και τη μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο θα είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.
Η κυβέρνηση με τα πρόθυμα «παπαγαλάκια» της (και στην περιφέρεια) προσπαθεί, αξιοποιώντας τη στάση και των άλλων αστικών κομμάτων, να παραπλανήσει για τους σκοπούς της. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Απέναντί τους είναι οι φοιτητές, οι Πανεπιστημιακοί κι οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι μαθητές, το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου και η κυβέρνηση θα το καταλάβει γρήγορα. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η αδικία νόμος, δε θα επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα εμπόδια στο μέλλον των παιδιών μας.
φωτό αρχείου