Το θέμα της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΜ και τις επικείμενες εξελίξεις έφερε με εμφατικό τρόπο στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας. Το επικείμενο νομοσχέδιο, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς διατάξεις του, και το οποίο έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης , των ΔΕΥΑ όλης της χώρας , πιθανολογείται από τις παρουσιάσεις , ότι θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑΜ , σε όλη τη χώρα.
Ενδεχομένως στην Κρήτη να υπάρξει μία ΔΕΥΑ , δηλαδή δεκατρείς στην επικράτεια, μία σε κάθε περιφέρεια.
Αυτό, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κρύβει σημεία αδιευκρίνιστα που μπορεί να οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις; Σε πώληση; Δε γνωρίζουμε ανέφερε ο Δήμαρχος , όμως οι ΔΕΥΑ είναι βασικά εργαλεία των Δήμων , αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ξεπερνάει τις δυνατότητές μας , καθώς με την υποστελέχωση της υπηρεσίας δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους δημότες και αντιμετωπίζουμε κενά τα οποία συσσωρεύονται .
Από την άλλη τόνισε πως δεν πρέπει να είναι η λύση η αύξηση των τελών για τους δημότες, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη ΔΕΥΑΜ, όμως αυτό που προέχει είναι η δίκαιη και λογική τιμολόγησή των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜ προς τους δημότες.
Η βιώσιμη διαχείριση της ΔΕΥΑΜ απασχόλησε και την αντιπολίτευση , με την τοποθέτηση του Επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρη Πιτσικάκη , ο οποίος υπεραμύνθηκε της κοινής γραμμής για τη διάσωση ως κοινωνικού αγαθού του νερού για τους Μαλεβιζιώτες .
Με το έντονο ταπεραμέντο του, υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο η ΔΕΥΑΜ θα πρέπει να παραμείνει ως φορέας διαχείρισης του αγαθού στο Μαλεβίζι και θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση σε ένα δημοτικό συμβούλιο που θα αφορά αποκλειστικά αυτό και μόνο το θέμα.
Επίσης ζήτησε από τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΜ Γιώργο Κουγιουμτζάκη, ο οποίος με την παρουσίαση του υποστήριξε το επιστημονικό έργο που έχει συντελεστεί στη ΔΕΥΑΜ, να καταθέσει μελέτη και να καθοδηγήσει το δημοτικό Συμβούλιο ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να έχουν μια έγκαιρη και έγκριτη τοποθέτηση.
Στη συζήτηση της ΔΕΥΑΜ ,Το λόγο έλαβε και ο Τάσος Λιαδάκης, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ , ο οποίος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που έχει συντελεστεί από την υποστελεχωμένη ΔΕΥΑΜ, η οποία παλεύει τα χρόνια που προηγήθηκαν με στρατηγικούς κακοπληρωτές και τη μακρά περίοδο covid κατά την οποία , αν και οι εισπράξεις είχαν πέσει στο ναδίρ, εντούτοις αποφασίσθηκε να μην απομακρυνθούν ρολόγια, αποδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης στις δύσκολες εκείνες συνθήκες.
Ενώ τόνισε ότι: «Ο Δήμος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια, δεν πρέπει να αφήσουμε να διαχειρισθεί κάποιος άλλος ,το κρίσιμο αυτό κοινωνικό αγαθό. Το να συμμετέχουμε ως μέλη σε κάποια γενική επιτροπή , δε θα μας δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης για τους δημότες. Η απόφαση είναι κρίσιμη και πρέπει να δούμε ενδελεχώς τα πράγματα.»
Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, Γεώργιος Κουγιουμτζάκης , τοποθετήθηκε σχετικά με το επιστημονικό έργο που έχει συντελεστεί όλο αυτό το διάστημα στη ΔΕΥΑΜ. « Να παρθεί μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , απέναντι στην πρόταση της Κυβέρνησης , η οποία στην αποκωδικοποίησή της σημαίνει ιδιωτικοποίηση». Όπως υποστήριξε αυτό σημαίνει διαφορετικές ταχύτητες και για τους επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι δε θα μπορούν να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους σε μια υπερσυγκεντρωτική ΔΕΥΑ».