Αν νιώθετε υπνηλία μετά το φαγητό να ξέρετε ότι όχι απλά δεν είστε μόνοι, αλλά ότι πρόκειται και για κάτι πολύ κοινό.Αλλά γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά το φαγητό;
Μέρος του φαινομένου της υπνηλίας μετά το φαγητό οφείλεται στη βασική μας φυσιολογία: όταν τρώμε, το μεγαλύτερο μέρος του αίματος που ρέει μέσα μας πηγαίνει στα πεπτικά όργανα, για την επεξεργασία του φαγητού.
Ένα μεγάλο γεύμα θα στείλει περισσότερη ροή αίματος στο στομάχι για να σας βοηθήσει να χωνέψετε – και λιγότερο στον εγκέφαλό σας (που σας κρατά σε εγρήγορση).
Εάν αυτό το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες καθώς και σε πρωτεϊνούχες τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη (η τρυπτοφάνη είναι ένας τύπος αμινοξέος, ένα δομικό στοιχείο πρωτεΐνης), το σώμα σας απελευθερώνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που μεταφέρει αυτούς τους υδατάνθρακες (αφού διασπαστούν σε σάκχαρα) στα κύτταρα σας.
Όταν τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια απότομη πτώση.
Μόλις η τρυπτοφάνη εισέλθει στον εγκέφαλο, μπορεί να μετατραπεί στην ορμόνη μελατονίνη που προκαλεί υπνηλία.
Την ίδια ώρα, παράγουμε περισσότερη σεροτονίνη, την «ορμόνης της ευτυχίας» όπως είναι γνωστή, τον νευροδιαβιβαστή δηλαδή που ρυθμίζει τον ύπνο και τη διάθεση. Ιδιαίτερα αν έχουμε φάει κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, καστανό ρύζι, πατάτες, μπανάνες, σπανάκι, βρώμη ή/και σπαράγγια. Δηλαδή, τροφές πλούσιες σε βασικό αμινοξύ που λέγεται τρυπτοφάνη.
Η σεροτονίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη διάθεσή μας και στους κύκλους του ύπνου μας. Έτσι, όταν τα επίπεδα αυξάνονται μετά από ένα γεύμα μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε.
Μελέτες έχουν δείξει πως η επαρκής πρόσληψη τρυπτοφάνης καταπολεμά τις αϋπνίες, δρα ως αναλγητικό στους μυοσκελετικούς πόνους και δεν μας κάνει να θέλουμε να φάμε πολλούς υδατάνθρακες.
Πώς να μην σας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό
Αν και μία έρευνα δεν έχει ακόμη δώσει μια τελική απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι συχνά νιώθουν υπνηλία μετά το φαγητό, λέει ότι υπάρχουν κάποιες λύσεις.
“Το να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και στην αποφυγή αυτής της απότομης πτώσης. Έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να νυστάζετε μετά το γεύμα. «Προσπαθήστε να τρώτε τακτικά γεύματα και αποφεύγετε να τρώτε πολύ μεγάλες μερίδες. Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει το πεπτικό σας σύστημα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι και υποτονικοί».
Συμβουλές διατροφής
Δημιουργήστε ισορροπημένα γεύματα
Σκεφτείτε τα γεύματά σας ως εξίσωση. Πρωτεΐνες + φυτικές ίνες + υγιή λίπη = ισορροπία σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, συνδυάστε σολομό και κινόα με λαχανικά. Πίνετε επίσης άφθονο νερό, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας ισορροπημένο και να έχετε ομαλή πέψη.
Μην παραλείπετε το πρωινό
Το πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα υγιές επίπεδο σακχάρου στο αίμα και να μην συμβάλει σε μειώσεις και αιχμές, που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας, αφήνοντάς σας νυσταγμένους. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων για τον ίδιο λόγο.
Κάντε μια βόλτα μετά τα γεύματα
Η κίνηση μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, αντί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε στον καναπέ για τα πρώτα 30 λεπτά μετά το γεύμα, κάντε μια βόλτα. Εάν δεν μπορείτε να φύγετε από το γραφείο ή την τρέχουσα τοποθεσία σας, τουλάχιστον σταθείτε όρθιοι και τεντωθείτε ή κάντε μερικές εύκολες κάμψεις για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σταθερό.
φωτό:αρχείου