Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδιειου για το Μάτι
Οι συγγενείς των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ξεσπούν μετά την απόφαση του δικαστηρίου και τις ποινές «χάδι» σε βάρος μόλις 6 από τους 21 κατηγορούμενους.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με μία «απόφαση-ντροπή» όπως την χαρακτήρισαν συγγενείς των θυμάτων αθώωσε 15 κατηγορούμενους, ενώ μετέτρεψε τις ποινές των 6 σε χρηματικές, με την εκτιτέα ποινή να είναι μόνο 5 έτη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα καταβάλλουν 10 ευρώ ημερησίως, δηλαδή συνολικά περίπου 40.000 ευρώ, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδιειου για το Μάτι, με την κυρία Αδειλίνη να ζητά από την προϊσταμενη της εισαγγελίας Εφετών τη διερεύνηση του ενδεχόμενου για αυτεπάγγελτη άσκηση έφεσης στην υπόθεση.
«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών» αναφέρει η εισαγγελέας στην παραγγελία της.
«Η οργή δεν περιγράφεται, υποτίθεται είμαστε Κράτος Δικαίου»
Ο Νίκος Γιαννόπουλος που έχασε την μητέρα του στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι μίλησε στην κάμερα εκπομπής του ACTION για την απόφαση του δικαστηρίου. Χαρακτήρισε την απόφαση ως «ντροπή» και τόνισε με ειρωνικό ύφος πως το συμπέρασμα του δικαστηρίου κοστολόγησε την ανθρώπινη ζωή για 365 ευρώ ανά άτομο ανά ένοχο.
«365 ευρώ κοστολογήθηκε η ζωή, αν αυτό είναι Κράτος Δικαίου, μακάρι να μπορούσα αύριο το πρωί να φύγω από την Ελλάδα… Ντροπή, δεν έχω άλλη λέξη και δεν ξέρω αν καλύπτει αυτή η λέξη το μέγεθος της απόφασης», είπε για την απόφαση του δικαστηρίου για την φωτιά που οδήγησε 104 ανθρώπους στον θάνατο.
Ανατριχίλα προκάλεσαν στη συνέχεια τα λόγια του καθώς περιέγραψε την κόλαση που βίωσαν χιλιάδες άτομα αλλά και την πλήρη απουσία του Κράτους από αυτήν, που κρίθηκε και έκρινε με ποινές «χάδια» τους ενόχους:
«Πλήρη απουσία του Κράτους, άφησαν τους ανθρώπους να καούν ζωντανοί ουρλιάζοντας. Στη κατάθεση μου είπα πως δεν ξέρω πως είναι η κόλαση προς το παρόν αλλά αυτό που είδα είναι σίγουρα χειρότερο από την κόλαση.
Όταν περιμένω έξι χρόνια για την απόφαση για τους δολοφονηθέντες και μέσα σε αυτούς και η μητέρα μου και βλέπω πλήρης απουσία, μας άφησαν στο έλεος του Θεού, η φωτιά έσβησε γιατί πήγε στη θάλασσα αλλιώς θα μας έκαιγε μέχρι σήμερα».
Αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν μέσα στην δικαστική αίθουσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης είπε πως «δεν ακούμπησε η καρέκλα κανέναν από τους ενόχους, μην παραποιούμε τα γεγονότα». Ρίγος συγκίνησης προκάλεσε όταν υπενθυμίσε πως αν έπρεπε να σταθούμε σε κάτι μέσα στη δικαστική αίθουσα αυτό θα έπρεπε να είναι το ξέσπασμα και οι σπαρακτικές φωνές μιας γυναίκας που είχε χάσει στο Μάτι τον γιο της, αλλά και δεκάδων ακόμη γονέων που έχασαν τα παιδιά τους αφού άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
«Δεν πήγα στο νεκροταφείο, δεν ήξερα πως να αντικρύσω τη γυναίκα μου»
Ο Γιώργος Καΐρης μίλησε με απόλυτη ψυχραιμία που από πίσω «κρύβει» τον αβάσταχτο πόνο του αφού έχασε την γυναίκα του από την φωτιά στο Μάτι. Από τότε, δεν μπορεί να πάει στο νεκροταφείο και να την αντικρύσει γιατί δεν αντέχει το ότι είναι νεκρή.
«Δεν πήγα χθες στο νεκροταφείο, γιατί δεν ήξερα πως να αντικρύσω τη γυναίκα μου. Έχω συνειδητοποιήσει πως εκεί δεν υπάρχει η γυναίκα μου, εκεί είναι τα κοκαλάκια της μόνο, αλλά αυτό είναι το συναίσθημα που έχει κάθε άνθρωπος όταν χάνει κάποιον δικό του άνθρωπο, πάντα κρατάμε κάτι στην μνήμη μας και περπατάμε με αυτό», είπε χαρακτηριστικά.