Σηκώνεσαι με δυσκολία από το κρεβάτι για να πας στη δουλειά σου;Σίγουρα θα υπάρχουν και κακές μέρες στη δουλειά, αλλά η ικανότητα να διατηρεί κάποιος θετική στάση και διάθεση στη δουλειά του, δεν είναι δύσκολο ούτε ακατόρθωτο.
Αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσεις τη διάθεσή σου στη δουλειά.
Όταν κάτι μας αναστατώνει και μας δημιουργεί αρνητική διάθεση, όπως η κακόπιστη κριτική ενός συναδέλφου, συχνά ακινητοποιούμαστε και σταματούμε να αναπνέουμε. Όταν αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας προετοιμάζει το σώμα για μάχη, δράση ή φυγή, στέλνοντας αίμα στα χέρια και τα πόδια μας –άρα, μακριά από τον εγκέφαλο–, οπότε αισθανόμαστε πιο μπερδεμένοι. Η αργή, βαθιά και ρυθμική αναπνοή μπορεί να κατευνάσει αυτή την αντίδραση, όταν βρίσκεσαι στη δουλειά.
Καθορισμός στόχων
Θέσε συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για την εργασία σου. Αυτό μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σου δώσει μια αίσθηση επίτευξης.
Διαχείριση χρόνου
Διάταξε τις εργασίες σου με σειρά προτεραιότητας και χρησιμοποίησε τεχνικές διαχείρισης χρόνου όπως την τεχνική Pomodoro για να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου.
Μην ξεχνάς τα διαλείμματα
Ο εγκέφαλός σου τα χρειάζεται για να συνεχίσει να είναι αποδοτικός καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας. Αξιοποίησε το διάλειμμά σου με κάτι που σε κάνει χαρούμενη και πιο παραγωγική όταν θα επιστρέψεις στην εργασία σου. Εξίσου σημαντικό είναι φυσικά να μην παραλείπεις να παίρνεις και τις άδειές σου.
Κοινωνική συνδεσιμότητα
Συνδέσου με τους συναδέλφους σου, κάνοντας διαλείμματα για καφέ ή για σύντομες συνομιλίες. Η κοινωνική συνδεσιμότητα μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογική σου διάθεση.
Να έχεις χόμπι
Τα χόμπι και οι ασχολίες που σε ευχαριστούν βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας. Επίσης, σου δίνεται η δυνατότητα να γίνεις δημιουργική σε κάτι που δε σχετίζεται με την εργασία σου.
Μείνε στο παρόν
Όταν δε νιώθεις καλά, είναι εύκολο να εκτοξεύεις κατηγορίες για το διευθυντή σου, το σύντροφό σου, το συνάδελφό σου. Εάν σου δώσουν μια απαιτητική προθεσμία για μια δουλειά, εύκολα μπορείς να γκρινιάξεις: «Δεν το πιστεύω ότι το έκανε σ' εμένα αυτό! Δεν ξέρει ότι έχω να κάνω άλλα 10 πράγματα;». Έτσι όμως, χάνεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Αντίθετα, η λύση είναι να επιστρέψεις στο παρόν. Στρώσου στη δουλειά ή ζήτησε βοήθεια.
Ομόρφυνε το χώρο σου
Αγόρασε μια γλάστρα, χρησιμοποίησε γραφική ύλη που σου φτιάχνει τη διάθεση, βάλε μια κορνίζα με ένα τοπίο που σου αρέσει να το βλέπεις. Κάνε το γραφείο σου μια όαση στη μονοτονία και θα δεις μεγάλη διαφορά και στη διάθεσή σου!
Καθιέρωσε μια καθημερινή ρουτίνα
Με τα όρια εργασίας-ζωής ασαφή, μπορεί να είναι δύσκολο να θέσεις αυστηρούς διαχωρισμούς μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής. Είναι σημαντικό να πεις στον εαυτό σου, «Εντάξει, τα έχω βγάλει πέρα σήμερα με τη δουλειά. Τώρα πρέπει να πατήσω το stop και να ασχοληθώ με κοινωνικές πτυχές της ζωής μου, πράγματα που είναι απλά, διασκεδαστικά και χαλαρωτικά».
Αλλαγές στη διατροφή ή στον ύπνο
Οι άνθρωποι αγαπούν τη συνήθεια και όταν βιώνουμε αλλαγές είτε στον ύπνο είτε στη διατροφή μας, είναι συχνά σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Το να κοιμάσαι διαφορετικές ώρες της ημέρας ή να αισθάνεσαι την ανάγκη να καταναλώνεις περισσότερο φαγητό και πιο ανθυγιεινό, είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της εξάντλησης της κακής διάθεσης.
Ο ύπνος βοηθά στο να ξεκαθαρίζεις τη σκέψη σου. Αν έχεις να πάρεις μια δύσκολη απόφαση στη δουλειά σου, άφησέ τη για την επομένη – όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα.
φωτό:αρχείου