Συνέντευξη στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη
Αν η τέχνη, η κάθε είδους τέχνη, χρησιμοποιούνταν για να καλυτερέψει τον κόσμο, όπως είναι και ο πραγματικός της σκοπός, και όχι για να ικανοποιήσει την προσωπική αλαζονεία του καλλιτέχνη, τότε σίγουρα ο πλανήτης μας θα ήταν απείρως ομορφότερος.
Η Μαρία Σωτηροπούλου όμως ακολουθεί κατά βήμα τον σκοπό για τον οποίο γεννήθηκε, τη ζωγραφική , και παρότι η ίδια σιωπηλή κι αθόρυβη, τα εργα της φωνάζουν "είμαι εδώ" σε πολλά σημεία της πόλης μας όπου προσφέρουν αυτό που θα έπρεπε να προσφέρει ο κάθε ζωγράφος.
Φως και χαρά δηλαδή!
Ας γνωρίσουμε λοιπόν από πιο κοντά την εμπνευσμένη αυτή ζωγράφο που είναι επίσης και Ιδρύτρια, μα και πρόεδρος στην εταιρεία Συλλογος Χειροτεχνων Και Καλλιτεχνών Κρήτης.
Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τη ζωγραφική και την αγιογραφία;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ζωγράφιζα, ζωγράφιζα συνεχώς! Ένιωθα ότι η ζωγραφική ήταν μια βασική μου ανάγκη! Όπως ακριβώς και σήμερα! Κάποια στιγμή ανακάλυψα την αγιογραφία σε μέρη κι εποχές δύσκολες από κάθε άποψη! Είχε γεννηθεί μια νέα αγάπη, η οποία μαζί με την ζωγραφική με συντροφεύουν πάντα! Σταθερές αξίες, τέχνες που εξελίσσουν τον άνθρωπο και προσφέρουν ανιδιοτελως αρκετές φορές τις θεραπευτικές ιδιότητες τους στην ψυχή μας!
Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εμπειρία που σας ενέπνευσε;
Η έμπνευση μου είναι…διαρκής!! Όταν δεν ζωγραφίζω, ζωγραφίζω με την σκέψη! Είναι τρόπος ζωής, είναι μέρος της ζωής μου!
Ποιο είναι το βασικό μήνυμα ή θέμα που επιθυμείτε να μεταδώσετε μέσω των έργων σας;
Το βασικό μήνυμα που υπάρχει στα έργα μου, είναι η ιστορία μας, μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο, ένα θαύμα που δημιούργησε ο Θεός!
Ο μινωικος πολιτισμός είναι ένα θέμα που με συναρπάζει, η ελληνική μυθολογία, τα ηρωικά έπη, οι Έλληνες ποιητές μας που μέσα σε λίγες λέξεις περικλείουν όλο το νόημα της ζωής! Μου αρέσει με την τέχνη μου να θυμίζω ξεχασμένες αξίες και αρετές, γενικά να δίνω ελπίδα και χαρά στους συνανθρώπους μου.
Όσον αφορά την αγιογραφία, ακολουθώ την κρητική σχολή . Η ενασχοληση με την τέχνη της αγιογραφίας προϋποθέτει, πίστη, υπομονή, συγκεκριμένα βηματα, και προσφέρει μια βαθιά ηρεμία, που αθροιστικά καταλήγει σε ευτυχία..
Η κ. Σωτηροπούλου
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε κατά τη δημιουργία ενός νέου πίνακα;
Όταν μου ζητηθεί να φιλοτεχνησω ένα έργο ζωγραφικό, πάντα το ζωγραφίζω πρώτα στην σκέψη μου. Ειναι σαν μια συγκεκριμένη φωτογραφία πληρης στο μυαλο μου.Μετά έρχεται το σχέδιο με μολυβι η κάρβουνο η και τα δύο μαζί! Επόμενο βήμα η υλοποίηση!!
Ποιες είναι οι πηγές σας έμπνευσης και ποιοι καλλιτέχνες σας επηρεάζουν περισσότερο; Η πηγή της έμπνευσης μου, είναι ανεξάντλητη, δεν στερευει ποτέ! Όσο δημιουργώ, τοσο αυτή αυτοτροφοδοτειται!! Αγαπώ την ζωγραφική, την αγιογραφία, τους συνανθρώπους μου, τον κόσμο μας. Όταν αφιερώνω την τέχνη μου δημόσια, νιώθω ότι κάτι πρόσφερα, αυτό το λίγο, λίγη χαρά στο βλέμμα κάποιων όχι και τόσο τυχερών παιδιών, μια ελπίδα στην μητέρα που νιώθει μονη, ένα όμορφο χώρο συνάντησης και συζήτησης για όλο τον κόσμο, λίγη ιστορία, κάποιο μυνημα, λίγο παραπάνω συναίσθημα, λίγο παραπάνω πολιτισμό! Οι καλλιτέχνες που με γοητεύουν είναι ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, ο Θεοφάνης, ο Κόντογλου, ο Δομήνικος Θεοτοκοπουλος, ο Ιακωβίδης, ο Μονε, και λοιποί.
Έργα της ζωγράφου φιλοξενεί το Ίδρυμα ΑΛΚΥΩΝΙΔΑ, παράρτημα του Βενιζέλειου νοσοκομείου και φιλοξενεί ενήλικες με ψυχικά νοσήματα
Πώς συνδυάζετε την παράδοση με τη σύγχρονη προσέγγιση στο έργο σας;
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως γυναίκα καλλιτέχνης στον κόσμο της τέχνης? Ως γυναικα καλλιτέχνης , σε προσωπικο επιπεδο, έχω αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις οι περισσότερες δε ήταν να αναμετρηθω με τον χρόνο, τον καιρό και το αποτέλεσμα! Οι άνθρωποι με αντιμετωπίζουν πολύ θετικά. Κάποια χρόνια βέβαια πριν, το επάγγελμα μου δεν τύχαινε καμίας εκτίμησης… Το καλό είναι ότι οι άνθρωποι σιγά σιγά αγάπησαν τον χώρο τους, το σπίτι τους, εκτίμησαν την ζεστασιά που εκπέμπει μια ζωγραφιά! Αυτές είναι τεράστιες προκλήσεις!!
Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στα έργα σας, ειδικά όταν αυτά έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο;
Με πολύ ευλάβεια και πίστη! Με θαυμασμό και πολλά συγχαρητήρια! Τους ευγνωμονώ! Υπάρχουν όμως κι άλλοι ανθρωποι οι οποίοι είναι αδιάφοροι, λόγω αδιαφορίας στην θρησκεία μας, λόγω αθεΐας.
Ποιο έργο σας έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς και γιατί;
Δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω! Όλα είναι αφιερωμένα για διαφορετικές περιστάσεις, για διαφορετικούς ανθρώπους. Όλα τα αγαπώ! Ίσως λίγο παραπάνω ξεχωρίζω τις τοιχογραφίες σε ιδρύματα που φιλοξενούν ανιατες ασθένειες σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Είναι που στα μάτια τους καθρεπτιζεται περισσότερη χαρά!!! Όταν οι συγγενείς τους τους έχουν σχεδόν ξεχάσει, μια τοιχογραφία είναι πάντα εκεί, τους θυμίζει στιγμές χαρούμενες γιατί συμμετείχαν κι εκείνοι όσο μπορούσαν!
Έργα της ζωγράφου στην Μαιευτική κλινική Βενιζέλειου
Πώς βλέπετε το μέλλον της ζωγραφικής και της αγιογραφίας, ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία;
Η ζωγραφική και η αγιογραφία και γενικά οι τέχνες γεμίζουν την ψυχή των ανθρώπων, είτε ως δημιουργοί είτε ως θεατές! Με αυτή την σκέψη θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον είναι ελπιδοφόρο!
Η πινελιά της Μαρίας Σωτηροπούλου υπάρχει και στον Κούλε Ηρακλείου
Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο εγχείρημα ή η προσωπική σας φιλοδοξία στον κόσμο της τέχνης; Το επόμενο μεγάλο εγχείρημα είναι η εικονογραφηση Αγίων της Κρήτης, μια πρόταση που είχα την τιμή να δεχθώ, από καταξιωμενους στον χώρο της συγγραφής συμπολίτες μας. Ο κόσμος της τέχνης είναι γεμάτος ενδιαφέρον εκτός από προσωπική ανάπτυξη μπορεί επιτέλους να δώσει και επαγγελματική! Αυτό είναι ένα δυνατό μυνημα που πρέπει να ακουστεί πλέον και ο σύγχρονος ζωγραφος να έχει όλα εκείνα τα κίνητρα και τις απολαβές όπως κάθε άλλο επάγγελμα! Να είναι ένας καταξιωμένος ελεύθερος επαγγελματίας με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, σε μια κοινωνία η οποία χρειάζεται να εξελιχθεί πολιτισμικά και να δώσει χρώμα και υψηλή αισθητική στον κόσμο. Κάποιοι το θεωρούν πολυτέλεια, εγώ το λέω έκφραση ψυχής!
Έργα της ζωγράφου στην νέα Αλικαρνασσό στην οδό Ηροδότου