Ο εκ των εμπειρότερων υποψηφίων στις Ευρωεκλογές της Κυριακής είναι αναμφισβήτητα ο Μανόλης Κεφαλογιάννης. Το 1990 πολιτεύθηκε για πρώτη φορά και εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηρακλείου. Από τότε εξελέγη συνεχώς στις εκλογές του 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και του 2012. Διετέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από το Μάρτιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2007. Στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και το ίδιο ευελπιστεί να κάνει και το 2024.
Τριάντα τέσσερα χρόνια δηλαδή πορείας στην πολιτική σκηνή και δέκα φορές εκλεγμένος, τις περισσότερες όντας στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.
Άρα η άποψη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και μιλώντας στο maleviziotis.gr, είπε πολλά και όπως πάντα, ενδιαφέροντα.
Κύριε Κεφαλογιάννη, βρισκόμαστε λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τεκτονικές αλλαγές να λαμβάνουν χώρα στη “γειτονιά” της. Ας ξεκινήσουμε με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας. Που βλέπετε να κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ζητήματα αυτά ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή είναι σε εξέλιξη;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στις στάχτες Δύο Παγκοσμίων Πολέμων με εκατομμύρια αθώα θύματα και χάριν στον οραματισμό των ιδρυτών της μας χάρισε 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, ιστορικά ελλιπείς αν δεν δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτό που βιώσαμε εμείς να το ζήσουν και τα παιδιά μας.
Κάτι μου μας δείχνει όχι την επιθυμία και την προσδοκία όλων μας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά την αναγκαιότητα. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα, με πολύ γοργά βήματα στην ολοκλήρωσή της. Θα πρέπει να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική, ενιαία φωνή. Κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ευρωστρατού. Που θα φυλάει και θα προστατεύει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Φαντάζεστε ασφαλώς πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη χώρα μας και τις προκλήσεις που δέχεται;
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο δεν προχωράει προς την πολιτική της ολοκλήρωση θα παραμένει δυστυχώς ένας οικονομικός γίγαντας και ένα πολιτικός νάνος.
Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαχειριστικές λογικές ιδιαίτερα σήμερα που στη γειτονιά μας υπάρχουν δύο πολεμικές συρράξεις. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δεύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο μας, και η σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι πλέον ζητούμενο, είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν είναι η ώρα «των λογιστών», είναι η ώρα των ηγετών.
Ας μιλήσουμε λίγο για την Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική. Τι πρέπει να περιμένουμε από τη χώρα μας για να διεκδικήσουμε καλύτερες μέρες για τους Έλληνες αγρότες;
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια. Από την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καρπωθεί πάνω από 130 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια ενώ για τη νέα περίοδο οι εισροές θα είναι πάνω από 19 δις ευρώ που σημαίνει ότι η χώρα μας, οι παραγωγοί μας θα πάρουν το ίδιο ποσό με την προηγούμενη περίοδο.
Γίνονται όλα σωστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ασφαλώς και όχι. Πρόσφατο παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών. Τι ζητούν οι αγρότες μας; Αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση κόστους πετρελαίου και ρεύματος, μείωση κόστους εφοδίων και ζωοτροφών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Λιγότερη γραφειοκρατία. Ναι, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δίκιο. Τι προσφέρουν οι αγρότες μας; Επάρκεια τροφίμων στην Ευρώπη και εγγυημένη αγροτική ασφάλεια. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Ένα σοβαρό στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας. Πρότεινα στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών όπως έχουμε κάνει ήδη για την Πράσινη Συμφωνία. Ναι, είμαστε υπέρ της προστασίας του κλίματος. Ναι, δεν επιθυμούμε την ερημοποίηση των καλλιεργήσιμων γαιών στην Ευρώπη κάτι που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να συμβεί αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους εντατικούς ρυθμούς την καλλιέργεια με τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Πάντα όμως με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορώ, επίσης, να μην αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αποτρέψαμε στο ΕΚ. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ και οι Πράσινοι είχαν καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούσαν την εξωτερική σύγκλιση. Δηλαδή οι άμεσες επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών να πέσουν από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα ανά στρέμμα στα 30 και οι επιδοτήσεις των ανατολικών χωρών να ανέβουν από τα 11 ευρώ στα 25. Κάτι που θα σήμαινε μείωση των επιδοτήσεων των αγροτών μας κατά 50% μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Με τη βοήθεια του ΕΛΚ κατέθεσα τροπολογία που απέτρεψε αυτήν την αρνητική εξέλιξη για τους αγρότες μας. Κάτι όμως που πρέπει ενωμένοι, όλες οι πολιτικές οικογένειες, να είμαστε έτοιμοι, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις να δώσουμε τη μάχη να το αποτρέψουμε ξανά όταν επανέλθει από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Υπάρχει μια αίσθηση πως στις ευρωεκλογές φέτος θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό αποχής, κάτι το οποίο σχολίασε και ο πρωθυπουργός. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος τυχόν υψηλά ποσοστά αποχής ή και χαμηλών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας να επηρεάσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση; Θα μπορούσε δηλαδή το κυβερνών κόμμα να μπει σε κάποιου είδους “περιπέτειες”;
Συμμετέχω στις εκλογές στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία γιατί αλλιώς αφήνω στους άλλους να αποφασίσουν για εμένα. Δεν χαρίζω το όπλο της ψήφου που έχω σε κανένα. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Σας θυμίζω ότι στην Αρχαία Αθήνα αυτοί που δεν συμμετείχαν στα κοινά της πόλης ονομάζονταν ιδιώτες. Όλοι γνωρίζουν τη μετάφραση της συγκεκριμένης λέξης από τα αγγλικά σήμερα.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη που χάριν της εμβληματικής στρατηγικής επιλογής του ιδρυτή μας έβαλε τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και όλοι θυμόμαστε τις κραυγές των λαϊκιστών της εποχής και τα συνθήματα τους «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια είναι η Παράταξη που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Και είμαι βέβαιος ότι οι ψευδαισθήσεις που τρέφουν κάποιοι, οι φρούδες ελπίδες όλων αυτών που εθελοτυφλούν ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα μειωθούν σημαντικά σε σχέση με τις εθνικές κάλπες του περασμένου χρόνου, όχι απλά θα διαψευστούν αλλά θα εκπλαγούν πολύ δυσάρεστα για αυτούς.
Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Την ευρωπαϊκή πορεία της. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις ευρωεκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μία εθνική κάλπη έχει ασφαλώς αντανάκλαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με το Μαλεβιζι και τους ανθρώπους του, μια περιοχή που αποτελεί κόμβο Τουρισμού, Ενέργειας, Αγροτικού Τομέα, αλλά και απλών ανθρώπων του μόχθου. Πείτε μας, λοιπόν γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ξανά εσάς προσωπικά. Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο για τη σημασία των ευρωεκλογών και γιατί να σας τιμήσει ο Μαλεβιζιώτης με την ψήφο του;
Την τελευταία πενταετία η Κρήτη μας που υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, με συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξαναμπήκε επιτέλους στο χάρτη των υποδομών. Μετά από χρόνια αναμονής και χιλιάδες αθώα θύματα η Κρήτη θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο, ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδρομο. Ο νέος ΒΟΑΚ που θα ενώσει την Κρήτη από άκρου σε άκρο δεν είναι πια όνειρο απατηλό αλλά ένα έργο που επιτέλους υλοποιείται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα θα μας παράσχει ενεργειακή επάρκεια. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι θα κάνει το νησί μας πόλο έλξης περισσότερων τουριστών.
Την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρήματα που αν αξιοποιηθούν σωστά θα αλλάξουν την Κρήτη ολόκληρη αλλά και όλη τη χώρα. Υπάρχει, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό. Και απαιτείται η συνεργασία όλων μας για να υλοποιηθούν τα σημαντικά έργα υποδομών που έχει ανάγκη η Κρήτη. Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμων.
Στην Ευρώπη δεν πήγαμε σαν διαχειριστές, σαν περιπατητές ή σχολιαστές. Στην Ευρώπη πήγαμε ως πρωταγωνιστές. Μου δίνετε την ευκαιρία να σταθώ επιγραμματικά σε κάποιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου που ανέλαβα στο Κοινοβούλιο. Οι αναγνώστες σας θα κρίνουν αν τις θεωρούν σημαντικές και προς όφελος της προάσπισης των εθνικών μας θέσεων και των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών.
Την τροπολογία στο Ψήφισμα του ΕΚ για την κατάσταση στη Λιβύη που καθιστά άκυρο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Την τροπολογία που συνυπέγραψε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, και έγινε δεκτή το ΕΚ, εκφράστηκε η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δικαστική μεταχείριση του Φρέντη Μπελέρη, τον οποίο έχω επισκεφθεί τέσσερεις φορές στη φυλακή, και τονιζόταν ότι το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με το περιουσιακό ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο Δήμο Χειμάρρας και τις παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Στάλθηκε έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές.
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνάει μέσα από την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.
Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ και σε μία πολύ τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δίνοντας το όνομά του σε αίθουσά του. Η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» έγινε παρουσία της οικογένειάς του αλλά και του τότε προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, χωρίς την πολύτιμη συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί η σχετική μου πρόταση.