Την τεχνολογία αξιοποιεί το Υπουργείο Υγείας για να διευκολύνει την πρόσβαση των νησιωτών σε υπηρεσίες Υγείας.
Η έλλειψη φαρμάκων ή ακόμη και φαρμακείου σε περιπτώσεις πολύ μικρών νησιών βρίσκει λύση μέσω της αποστολής απαραίτητων σκευασμάτων με drones. Με τον ίδιο τρόπο θα διακινείται και βιολογικό υλικό, με σκοπό να παραπεμφθεί για εξετάσεις, όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα νησιά.
«Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε. Φάρμακα με drone μπορούμε και ήδη το δοκιμάζουμε αυτό στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στην Υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους τομείς που η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι χρήσιμη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Ως παράδειγμα ανέφερε τις αεροδιακομιδές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Θα χρειαστεί να πας να τον πάρεις τον ασθενή αυτόν, αν είναι κάτι επείγον, και να τον φέρεις σ’ ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού σε νησιά, όμως, είναι κάτι που μπορεί να γίνει με τη χρήση της τεχνολογίας. Ήδη έχει υλοποιηθεί με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων από τη Νάξο στις μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά) με drones. Τα drones χρηματοδότησε η εταιρεία Nova που σε συνεργασία με την ελληνική start-up UCANDRONE υλοποίησαν το πρόγραμμα μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Η πιλοτική λειτουργία ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων νησιών. Επίσης, όλες οι αποστολές που έγιναν κατά την πιλοτική λειτουργία ήταν ασφαλείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά νησιά τα ράφια των φαρμακείων μπορεί να είναι άδεια, να μην υπάρχει καθόλου φαρμακείο ή να μην υπάρχει η δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων.