Άδραξε την μέρα, προκαλεί ο ποιητής και το σχολείο μας με ταξιδιώτες στη γνώση και την Τέχνη τους μαθητές της ΣΤ τάξεως , εν μέσω θερμοκρασιών βρασμού, η κλιματική αλλαγή στήνει εφιαλτικά σενάρια από μέρα σε μέρα, οργάνωσε ένα περίπατο που τα είχε όλα.
Τόσο το Ηράκλειο , όσο και το Μαλεβίζι προσφέρουν δυνατές εμπειρίες γνώσεις και τέχνης τις οποίες θέλουμε να μοιραστούμε με τα παιδιά.
Εξάλλου, όσο κι αν το φίλτρο τους για την επιστήμη ή την τέχνη περνάει μέσα από την οθόνη και οι στιγμές αιχμαλωτίζονται με αυτόν τον τρόπο, κι όσο κι αν αυτό είναι λάθος προσέγγιση , καθώς δεν επιτρέπει στην καθαρή ματιά της ψυχής τους να αντιδράσει, εντούτοις υπάρχει πάντα η ελπίδα.
Η ελπίδα ότι δίνοντάς τους όψεις του κόσμου τους με ειλικρίνεια και εμβάθυνση ,το θυμικό λειτουργεί, το συναίσθημα κινητοποιείται και το πνεύμα μπαίνει σε διεργασίες κριτικής γνώσης.
Από τον Καράβολα και τα σουτάκια, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος. με μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση με λόγο, ψηφιακό υλικό αλλά και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς τα παιδιά ,που σήκωσαν τις κεραίες τους και αποκόμισαν πολλά και χρήσιμα από την ξενάγηση της κα Ζωής, την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Όμως και η συνάντησή μας με την κα Γεωργία Πιλιγκότση, υπεύθυνη ως οικονομολόγος περιβάλλοντος για τον ΟΦΥΠΕΚΑ, μας έδωσε την χαρά της επαφής με ανθρώπους που βάζουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον.
Η ξενάγηση επικεντρώθηκε στις περιοχές Natura της Κρήτης και το ενδιαφέρον των μαθητών για τα ενδημικά είδη πανίδας και χλωρίδας που πρέπει να προστατευτούν αλλά και τα παραδείγματα της δύναμης της σωτηρίας όλων των ειδών ακόμα και με οικονομικούς πλέον όρους, μπήκαν στο επίκεντρο.
Η κατανόηση ότι το φυσικό περιβάλλον προσφέρει κυρίως ποιότητα ζωής αλλά και εξοικονόμηση χρήματος για τις κοινωνίες που το σέβονται, δεν επιτρέπει αμφισβήτηση. Σύγχρονα παραδείγματα για τα αντιπλημμυρικά έργα ή την κακή ζωή στις τσιμεντουπόλεις μας, μας ωθούν στη σκέψη ότι από μικροί κινητοποιούμαστε και αποκτούμε γνώσεις για να σώσουμε ότι γίνεται να σωθεί.
Στην Πινακοθήκη Τυλίσου καλλιτέχνης Κώστας Παγωμένος
Επόμενος σταθμός η πινακοθήκη «Τυλίσου-Μπότης Θαλασσινός», με την έκθεση γλυπτικής του Κώστα Παγωμένου.
Τα έργα του Κώστα Παγωμένου με ανακυκλωμένα υλικά και την μοναδική καλλιτεχνική ματιά ενός υπερασπιστή της ζωής, της ειρήνης, της φύσης, συνηγορούν υπέροχα στην κατανόηση της αναγκαιότητας να ζήσουμε με σεβασμό στο σπίτι μας , στο περιβάλλον, που δοκιμάζεται από πολιτικές, πολέμους και οικονομίες, εξάντλησης και διάλυσης.
Ο Κώστας Παγωμένος καλλιτέχνης, που θεματικά έχει δημιουργήσει έργα και στο Μουσεό Φυσικής Ιστορίας , όπως μας είπε , συγκεκριμένα τον «ερευνότοπο», αλλά και στο ενυδρείο, έχει στήσει ένα μυθικό κόσμο βυθού με ήχο, φως και καλλιτεχνήματα που άφησαν εκστασιασμένους τους μαθητές μας.
Η αίθουσα του βυθού, αλλά και οι ανθρώπινες μορφές της εξαθλίωσης και του θρήνου από τους πολέμους, τις επιδημίες και την έλλειψη ελευθερίας, έδωσαν άφθονη τροφή για προβληματισμό των παιδιών.
Η έκθεση για τα παιδιά, τα σχολεία αλλά και όσους θέλουν να δώσουν στον εαυτό τους και στους δικούς τους, μια υπέροχη εμπειρία τέχνης και πρωτοπορίας θα φιλοξενείται και τον Ιούλιο στη Δημοτική Πινακοθήκη Τυλίσου.
Η βόλτα έκλεισε με παιχνίδι και φαγητό στον Αλμυρό ποταμό και ήταν η κατακλείδα της προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τη ρύπανση, και να αλλάξουμε το περιβάλλον εκεί, υιοθετώντας τον Αλμυρό με μια σειρά από δράσεις του σχολείου μας που απλώθηκαν μέσω δικτύων στην Πέλλα, την Έδεσσα, τη Λάρισα και την Κωνσταντινούπολη.
Το να γνωρίσουμε τον τόπο μας αλλά και να σεβαστούμε ευρύτερα το περιβάλλον μας είναι πλέον η Αρχή και το σύμπαν της γνώσης μας. Τέλος δεν υπάρχει σε αυτήν την προσπάθεια και την οφείλουμε στα παιδιά μας.
Συραγώ .Χ