Έναν σημαντικό λόγο να μη δυσανασχετούν δίνουν οι επιστήμονες σε γυναίκες με κυτταρίτιδα, αφού το υποδόριο λίπος που ευθύνεται για την «όψη φλούδας πορτοκαλιού» φαίνεται ΄τι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Diabetes ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αουγκούστα, στην Georgia των ΗΠΑ, το λίπος αυτό -που αποθηκεύεται επί το πλείστον στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς- δρα προστατευτικά έναντι του κινδύνου άνοιας και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Υποδόριο Vs Σπλαχνικό λίπος
Τα πειράματα σε θηλυκά ποντίκια έδειξαν ότι το αυξημένο υποδόριο λίπος φέρει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έτσι προφυλάσσει έναντι νοσημάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή όπως οι καρδιοπάθειες. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο συγκριτικά με τα αρσενικά τρωκτικά. Ωστόσο, όταν τα πειραματόζωα υποβλήθηκαν σε μια επέμβαση «λιποαναρρόφησης», τα επίπεδα φλεγμονής αυξήθηκαν.
Μια υπόθεση των ερευνητών που βασίζεται σε παλαιότερα σχετικά ευρήματα, εμπλέκει μια ορμόνη του φύλου με αντιφλεγμονώδη δράση, τα οιστρογόνα. Όταν οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση οπότε μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων, η αποθήκευση του λίπους παύει αυτομάτως να γίνεται υποδόρια και συγκεντρώνεται γύρω από τα όργανα της κοιλιάς σχηματίζοντας το σπλαχνικό ή κοιλιακό λίπος.
Σε αντίθεση με το υποδόριο, το σπλαχνικό λίπος πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, από εμφράγματα έως εγκεφαλικό επεισόδιο, εξ ου και οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές συγκριτικά με τις γυναίκες προ εμμηνόπαυσης.
Θέμα οιστρογόνων;
Όπως και στους ανθρώπους, τα παχύσαρκα θηλυκά ποντίκια συγκέντρωσαν κυρίως υποδόριο λίπος ενώ τα αρσενικά -στα οποία παρατηρήθηκε μεγαλύτερη φλεγμονή στον εγκέφαλο- σπλαχνικό.
Ελέγχοντας τις επιπτώσεις που έχει η μεγάλη πρόσληψη λιπαρών και στα δύο φύλα -διατροφικό μοτίβο που συνδέεται με συνολική αύξηση της φλεγμονής στο σώμα- μετά από μια επέμβαση τύπου λιποαναρρόφησης για την αφαίρεση υποδόριου λίπους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο των θηλυκών αυξήθηκαν, παρά το ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στην παραγωγή ορμονών του φύλου (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών) και τα επίπεδά τους παρέμειναν σταθερά.
«Όταν αφαιρέσαμε το υποδόριο λίπος, ο εγκέφαλος των θηλυκών παρουσίασε αύξηση της φλεγμονής όπως συμβαίνει στα αρσενικά και το λίπος άρχισε να συγκεντρώνεται στα σπλάχνα» ανέφερε η Δρ Alexis Stranahan από το Τμήμα Νευροεπιστημών και Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου, προσθέτοντας πως οι υπαίτιοι μηχανισμοί υπερβαίνουν τον ρόλο των οιστρογόνων.
«Όταν σκεφτόμαστε την προστασία των γυναικών, η πρώτη μας σκέψη πάει στα οιστρογόνα. Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε την απλοϊκή ιδέα ότι κάθε διαφορά φύλου επικεντρώνεται στις ορμονικές διαφορές και την έκθεση σε ορμόνες. Πρέπει να σκεφτούμε βαθύτερα τους υποκείμενους μηχανισμούς των έμφυλων διαφορών, ώστε να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και να εντοπίζουμε το ρόλο που διαδραματίζει το φύλο στα διαφορετικά κλινικά αποτελέσματα» κατέληξε.
Η ερευνητική ομάδα κατέστησε σαφές ότι τα ευρήματα σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να αυξήσουν το βάρος τους σκόπιμα, αφού πλήθος ερευνών έχουν επισημάνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η άνοια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές παθήσεις.
Ερευνητικά κενά
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δύο τμήματα του εγκεφάλου για την καταγραφή της φλεγμονής, τον ιππόκαμπο και τον υποθάλαμο. Ο ιππόκαμπος εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη ενώ ο υποθάλαμος ελέγχει τις ορμόνες και διατηρεί την ισορροπία στον οργανισμό μέσω της ομοιόστασης. Η απώλεια του υποδόριου λίπους θα μπορούσε να έχει πολύ διαφορετικές επιπτώσεις σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί, σύμφωνα με τη Δρ Stranahan.