Το καλοκαίρι είναι εδώ και όλοι θέλουμε να κολυμπήσουν και να περάσουν στιγμές χαλάρωσης.
Οδηγίες για το πότε πρέπει να μπείτε στη θάλασσα για να είστε ασφαλείς.
Δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγατε ή αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς επίσης και σε περίπτωση που είστε κουρασμένοι ή αδιάθετοι.
Η συγκεκριμένη σύσταση βασίζεται στην ανησυχία ότι η πέψη του φαγητού απαιτεί αυξημένη ροή αίματος προς το στομάχι, κάτι που ενδεχομένως να μειώσει την παροχή αίματος στους μυς και να οδηγήσει σε κράμπες ή κόπωση, κάνοντας το κολύμπι πιο επικίνδυνο.
Tο γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο, γιατί η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης και κινδυνεύετε να λιποθυμήσετε.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι το κολύμπι μετά το φαγητό είναι επικίνδυνο. Η ένταση και το είδος του φαγητού παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένα ελαφρύ γεύμα πιθανόν να μην επηρεάσει ιδιαίτερα την ικανότητα κολύμβησης, ενώ ένα βαρύ γεύμα ίσως απαιτεί μεγαλύτερη αναμονή.
Φροντίστε λοιπόν λίγο πριν να έχετε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (μία φρυγανιά, ένα φρούτο, λίγη σοκολάτα κλπ.). H κατανάλωση, επίσης, οινοπνευματωδών ποτών μειώνει τα αντανακλαστικά σας.
Μπείτε σταδιακά στο νερό, βρέχοντας πρώτα το λαιμό, τους καρπούς και το πρόσωπο πριν βουτήξετε.
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να ακούτε το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε βαριά ή νιώθετε ότι η πέψη σας δεν έχει ολοκληρωθεί, ίσως είναι καλύτερο να περιμένετε λίγο περισσότερο πριν μπείτε στο νερό.
φωτό αρχείου