Ο διάσηµος Ελληνοαμερικανός δηµοσιογράφος και συγγραφέας µιλά για τον Εµφύλιο, τη δικτατορία, τη Μεταπολίτευση, τον Καραµανλή, τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη
Το 1984 η «Ελένη» δίχαζε, για µία ακόµη από τις αµέτρητες φορές, την Ελλάδα. Και για µία ακόµη φορά ήταν τα εµφύλια πάθη που έρχονταν και πάλι στην επιφάνεια.
Το βιβλίο, προϊόν πολυετούς έρευνας και βασισµένο σε εκατοντάδες πρωτότυπες και εξακριβωµένες µαρτυρίες, αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ελένης Γκατζογιάννη από το χωριό Λια της Ηπείρου. Της Ελένης, µιας απλής λαϊκής γυναίκας που έµελλε να γίνει οικουµενικός θρύλος χάρη στην τεράστια επιτυχία του βιβλίου που έγραψε για εκείνη και την τραγική µοίρα της ο γιος της Νίκος Γκατζογιάννης.
Τον Αύγουστο του 1948 η Ελένη στα 41 της χρόνια δικάστηκε, καταδικάστηκε, βασανίστηκε άγρια και εκτελέστηκε από τους αντάρτες του ∆ηµοκρατικού Στρατού.
Το ένοπλο σκέλος του ΚΚΕ τής επέβαλε τη θανατική ποινή επειδή εκείνη οργάνωσε τη φυγάδευση των τεσσάρων θυγατέρων της και του 9χρονου Νικόλα, του µικρότερου από τα πέντε παιδιά της. Εκείνη προτίµησε έναν φριχτό θάνατο από το να αφήσει τα παιδιά της να απαχθούν από τους κοµµουνιστές αντάρτες, αλλά η θυσία της έγινε χρέος ζωής, ιδιαίτερα για τον Νίκο Γκατζογιάννη.
∆ραπετεύοντας από την Ελλάδα του Εµφυλίου βρέθηκε στις ΗΠΑ. Και ενώ αρχικά δεν ήξερε ούτε µία λέξη στα αγγλικά, το 1963 βραβεύτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζον Κένεντι αυτοπροσώπως, ως ο καλύτερος νέος -αγγλόφωνος φυσικά- δηµοσιογράφος.
Εκτοτε, ο Νίκος Γκατζογιάννης ή «Nick Gage» αναδείχθηκε διακεκριµένος ρεπόρτερ-ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων µε πωλήσεις εκατοµµυρίων αντιτύπων. Κατά καιρούς έγραψε για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, τα άδυτα της Μαφίας, για την ολέθρια σχέση του Αριστοτέλη Ωνάση µε τη Μαρία Κάλλας, ενώ πάντα έβρισκε αφορµές να προβάλλει την Ελλάδα µέσα από τα κείµενά του.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ