Μία μοναδική δράση έλαβε χώρα στο Κρυονέρι, στην κορυφή του λόφου Μυστρί (εγκαταλελειμμένη μονάδα Μισιργιού) στη Σητεία. Αφορούσε την απελευθέρωση τριών εντυπωσιακών πτηνών, τριών όρνεων.
Οι γύπες εντοπίστηκαν τραυματισμένοι, περιθάλφθηκαν και χθες απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Η δράση απελευθέρωσης συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρούσας Εκκλησιάς, το Νίκο Μαράκη και την Ξένια Νικηφοράκη, με επίσημο καλεσμένο το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Σητείας «Δήμητρα».
Μάλιστα στους γύπες που απελευθερώθηκαν δόθηκαν τα ονόματα των παιδιών του ΚΔΑΠ ΑμεΑ που άνοιξαν το πορτάκι, δηλαδή καταγράφηκαν με τα ονόματα Κώστας, Παναγιώτης, Χρήστος. Παρέστησαν επίσης η Χρυσοβαλάντη, ο Γιάννης και η Γεωργία.
Συμμετείχαν κι άλλοι πολίτες της περιοχής, με έκδηλη στα πρόσωπα όλων την προσμονή αρχικά. Και την χαρά ακολούθως για το αίσιο τέλος της περιπέτειας των πτηνών, που αφέθηκαν υγιή και ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το ταξίδι
Τα τρία πτηνά μεταφέρθηκαν από το Ηράκλειο στην Σητεία σε ειδικά κλουβιά, συνοδεία των υπευθύνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Οι γύπες απελευθερώθηκαν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο.
Ο πρώτος και ο τρίτος πέταξαν σχεδόν αμέσως, έπειτα από κάποια δευτερόλεπτα που χρειάστηκαν για να προσανατολιστούν. Αλλά ο δεύτερος χρειάστηκε επιπλέον χρόνο, καθήμενος πολύ κοντά και πετώντας όταν απελευθερώθηκε ο τρίτος γύπας, ταυτόχρονα μαζί του.
Το θέαμα ασφαλώς μοναδικό, συγκινητικό και ελπιδοφόρο. Διάχυτος ήταν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ενθουσιασμός των μικρών παιδιών που παρευρέθηκαν στο σημείο, αλλά και όλων των ενηλίκων.
Γιατί τραυματίζονται;
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε από τους αρμοδίους, έγινε αναφορά στο είδος πτηνών και κυρίως σε εκείνα που εντοπίζονται στην Κρήτη, στον γύπα που είναι όρνεο πτωματοφάγο -δεν τρώει κόκαλα – στον γυπαετό που λέγεται και κοκαλάς και τρώει κόκαλα.
Η Κρήτη αποτελεί φυσική δεξαμενή του είδους, ωστόσο είναι σπάνιο είδος οι γύπες, όπως τόνισε ο κ. Μαράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 1400 γύπες και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 100.
Αρκετά ήταν ερωτήματα που ετέθησαν από συμμετέχοντες και βασικό συμπέρασμα για το οποίο όλοι συμφώνησαν είναι το γεγονός ότι η φύση δικαιούται σεβασμό και ο άνθρωπος οφείλει να την σεβαστεί, για να έχει παρόν και μέλλον η ανθρώπινη ύπαρξη και συνολικά η ζωή.
Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης η κ. Αναστασία Περοδασκαλάκη, Βιολόγος ανέφερε ότι τα όρνεα τα οποία απελευθερώθηκαν, βρέθηκαν στην Σητεία τραυματισμένα.
Ερωτηθείσα σχετικά εξήγησε ότι «υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τραυματίζονται τα ζώα, ένας εξ αυτών είναι η αφυδάτωση ειδικά τους θερινούς μήνες. Αποπροσανατολίζονται τα άτομα. Ειδικά όταν πέφτουν στη θάλασσα μπορεί να πιουν θαλασσινό νερό, να βραχούν, οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολο για αυτά να σηκωθούν και να πετάξουν στον ουρανό.
Ο άλλος λόγος, ειδικά στην Σητεία, είναι η πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη στο Δήμο Σητείας στα οποία έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες. Το όρνεο είναι το πιο ευάλωτο είδος στην πρόσκρουση σε αυτές.
Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι επειδή είναι μεγάλα πουλιά κι έχουν όραση, μπορούν να αποφύγουν την πρόσκρουση. Δυστυχώς δεν μπορούν, καθώς χρησιμοποιούν τα θερμικά για να πετάξουν.
Εξ αιτίας λοιπόν κυρίως αυτών των λόγων τα πουλιά, τραυματίζονται, αποπροσανατολίζονται, αφυδατώνονται. Οι εθελοντές της περιοχής -τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς- βρίσκουν τα πτηνά, τα φέρουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μεταφέρονται ακολούθως στην ΑΝΙΜΑ στο κέντρο περίθαλψης στην Αθήνα τους οποίους επίσης ευχαριστούμε. Μετά την περίθαλψη στέλνονται στην Κρήτη κι απελευθερώνονται όπως έγινε σήμερα στην Σητεία».
Η κ. Περοδασκαλάκη δεν έκρυψε την χαρά της για την υλοποίηση της δράσης ευχαριστώντας όλους τους συνδιοργανωτές καθώς και τους προσκεκλημένους, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Σητείας «Δήμητρα» και όλους όσοι συμμετείχαν στη δράση απελευθέρωσης των πτηνών στον σητειακό ουρανό. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον κ. Μαράκη και την κ. Νικηφοράκη για την χρόνια εθελοντική τους προσφορά καθώς και όλους τους εθελοντές, τους πολίτες που συμβάλουν στην προσπάθεια.
Ο κ. Μαράκης για άλλη μία φορά εστίασε στην αναγκαιότητα σεβασμού του περιβάλλοντος. Έκανε λόγο για μία πολιτική, φυσική δράση με την ενεργό συμμετοχή πολιτών, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε καθημερινή βάση οι πολίτες να αντιμετωπίζουν με σεβασμό το περιβάλλον «έχουμε υποχρέωση στις επόμενες γενιές».
Σημείωσε ότι στην Σητεία, στην Κρήτη είναι εύκολο ο κόσμος να δει γύπες, κάτι που δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη περιοχή, όπου φιλοξενήθηκε η δράση, επελέγη δεδομένης της καταλληλότητας για την υλοποίησή της και γιατί βρίσκεται κοντά στην Σητεία και μπορούν οι άνθρωποι που επιθυμούν να μεταβούν με τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τη μοναδική εμπειρία απελευθέρωσης των πτηνών.
Ευχαριστίες
Ο κ. Μαράκης ευχαρίστησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τον Σύλλογο ΑΝΙΜΑ, τους εθελοντές της ομάδας Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας και συνολικά τους πολίτες που συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια καθώς επίσης τα παιδιά και τους υπευθύνους του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Σητείας για την παρουσία τους αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρούσας Εκκλησιάς για την συνδρομή του. Επίσης ευχαρίστησε τα τοπικά Μέσα για την υποστήριξη διαχρονικά των δράσεων στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος.
Εστίασε στην σπουδαιότητα της ενεργοποίησης συνολικά της κοινωνίας και της δράσης για την κοινότητα. «Λειτουργεί η κοινότητα και όλοι μαζί προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ανάγκη τη φύση, κι όχι η φύση εμάς. Άρα θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερα αυτά τα βουνά γιατί ανήκουν στην φύση.
Και θα πρέπει ο άνθρωπος να τα σέβεται, να τα αγαπά, γνωρίζοντας τα. Όταν γνωρίζεις, τότε θα τα σεβαστείς», υπογράμμισε. Εξέφρασε την χαρά του για την πραγματοποίηση της δράσης μεταφέροντας την ικανοποίηση όλης της ομάδας των εθελοντών, της Ξένιας, της Νυφικούλας, της Ειρήνης κι όλων των υπολοίπων «όλοι μαζί κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έτσι λειτουργούν οι κοινότητες, αλληλέγγυα, ο ένας με τον άλλο».
Αλλά και η κ. Νίκη Γιωργουλάκη Κοινωνική Λειτουργός Υπεύθυνη του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Σητείας «Δήμητρα» δεν έκρυψε την μεγάλη της ικανοποίηση, μεταφέροντας την χαρά των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση, ευχαριστώντας θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση.
«Είχαμε μεγάλη ανυπομονησία και τα παιδιά μας και εμείς το προσωπικό. Αυτό που έγινε είναι μαγικό. Και μόνο να βλέπεις ένα ζώο να απελευθερώνεται στο φυσικό του περιβάλλον και να ξαναγυρίζει εκεί που ανήκει, είναι υπέροχο.
Ήταν μία μοναδική στιγμή που τα παιδιά μας απελευθέρωσαν τα πτηνά και συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό η συμπερίληψη, να συμμετέχουμε όλοι σε όλα με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Και μόνο αν αγαπάμε και προστατεύουμε τη φύση, τότε μόνο θα σωθούμε», κατέληξε.