Μια πανέμορφη μικρή βοτσαλωτή παραλία στην έξοδο φαραγγιού. Ένα κάστρο Ενετικό που αν και ερειπωμένο, αναδύεται «φυτεμένο», μέσα από έναν απότομο πελώριο βράχο.
Μια εκκλησία χτισμένη από τα ερείπια του Κάστρου, αυτή της Κεράς της Σπηλιώτισσας. Το καταπράσινο φαράγγι με βότανα και μυρωδικά φυτά, αλλά και σπήλαια στα οποία έχουν ανακαλυφτεί οστά και θραύσματα αγγείων από τη νεολιθική περίοδο.
Αν αναρωτιέστε ακόμα που βρίσκονται όλα αυτά τα θαυμαστά της φύσης αλλά και της ανθρώπινης παρέμβασης, θα σας λέγαμε να κάνετε μια βόλτα 8 χλμ δυτικά του Ηρακλείου , στο Παλαιόκαστρο, έναν παραθαλάσσιο οικισμό, της κοινότητας Ροδιάς, στο Μαλεβίζι.
Η πεντακάθαρη θάλασσα , φιλοξενεί χειμώνα , καλοκαίρι κολυμβητές, καθώς προστατευμένη από βραχώδεις βραχίονες εκατέρωθεν , δίνει απάνεμο λιμάνι.
Σηκώνοντας το βλέμμα ανατολικά της παραλίας ο θεόρατος βράχος αναδύει το περίτεχνο πολυεπίπεδο Ενετικό φρούριο. Εκείνη την περίοδο της Ενετοκρατίας από το 1205 ως την Οθωμανική επέλαση στο νησί, οι Ενετοί πρόλαβαν, να χτίσουν περίτεχνα φρούρια στα πιο νευραλγικά σημεία του νησιού.
Η έξοδος του φαραγγιού Παλαιοκάστρου στο Δυτικό μέρος του νομού Ηρακλείου, ήταν το άκρο που υποστήριζε την οχυρωματική άμυνα , από εχθρούς με επεκτατικό κίνητρο ή και πειρατές.
Στο χαμηλότερο επίπεδο ήταν η πυριτιδαποθήκη του κάστρου και δίπλα της δεξαμενή νερού για αντιμετώπιση πυρκαγιάς. Στο δεύτερο επίπεδο οι στρατώνες και στην κορυφή η εκκλησία του κάστρου. Μία και μόνη από Νότια η κεντρική πύλη ενώ Βορειοανατολικά δέσποζε στην κεντρική τοιχοποιία ο φτερωτός λέοντας της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας , όπως και στον Κούλε.
Μέσα στο φαράγγι ο επισκέπτης θα συναντήσει το Ναό της Κεράς της Σπηλιώτισσας αφιερωμένος στη ζωοδόχο πηγή. Κάπου εκεί ένα αρχέγονο μνημείο της Νεολιθικής εποχής, σπηλιά μέσα στην πρώτη αίθουσα της οποίας, δίχως να γίνουν εκτεταμένες έρευνες, έχουν ανακαλυφτεί οστά αλλά και θραύσματα αγγείων από τη νεολιθική και μινωική περίοδο. Εδώ βρίσκονταν η αρχαία πόλη «Κύταιον».
Εδώ οι τολμηροί βουτηχτές του βράχου, αφήνονται από ψηλά να βυθιστούν στην αγκαλιά των βαθυγάλαζων νερών, βέβαια τα τελευταία χρόνια υπάρχει σήμανση από το Δήμο ώστε να αποφευχθούν τα άλματα από τα ψηλά σημεία του βράχου. Πρόσφατα υπήρξε και τουρίστας που ανεβαίνοντας για να βουτήξει και ενώ τα νερά είναι βαθιά , γλίστρησε και χτύπησε το κεφάλι του στα βράχια. Βέβαια γενιές ολόκληρες έκαναν βουτιές από τα πατούρες , όμως «μια φορά συμβαίνει το κακό».
Η παραλία υποστηρίζεται από τη ΜΑΕΔΗΜ και η μισή διατίθεται όπως επιβάλει η νομοθεσία στους λουόμενους καθώς οι ξαπλώστρες δεν είναι ασφυκτικά τοποθετημένες. Αν και μικρή είναι οργανωμένη με όλες τις αναγκαίες υποδομές ενώ διατίθεται δημοτικό πάρκινγκ δωρεάν. Επίσης προβλέπεται ναυαγοσώστης . Απήνεμη παραλία με ντουζιέρες και δυνατότητα σίτισης από μικρές επιχειρήσεις.
Υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς προσέγγισης αλλά και αποχώρησης και όπως υποστήριξαν οι λουόμενοι , έχε κυρίως οικογενειακό χαρακτήρα. Είναι μοναδική η αίσθηση σύνδεσης του ιστορικού στοιχείου με την απόδραση σε αυτά τα νερά στα οποία γαλέρες αιώνες πριν άραζαν να τροφοδοτηθούν αλλά και να φέρουν πολύτιμα αγαθά.
Συραγώ Χορταριά