Η Κλεοπάτρα έμεινε ιστορικά ως μια ακαταμάχητη και μοιραία γυναίκα. Καλλιεργώντας την τέχνη της σαγήνης σε συνδυασμό με την ευφυία που την διέκρινε «αιχμαλώτιζε» και υπνώτιζε τα πλήθη.
Όμως δεν ήταν μόνο αυτό αλλά και κάτι περισσότερο. Χάρη σε εκείνη, η αυτοκρατορία γνώρισε την τελευταία και πιο σπουδαία αναλαμπή της όταν όλα έδειχναν πως η Δυναστεία των Πτολεμαίων έσβηνε.
Η Κλεοπάτρα είχε βεβαιότατα δυο πλευρές. Αυτή που γοήτευε και η άλλη που ήταν κρυφή, σκοτεινή και μυστήρια.
Κόρη του Πτολεμαίου ΙΒ’ του νόθου και της Κλεοπάτρας Ε’ Τρύφαινας-
Η Κλεοπάτρα VII η Φιλοπάτωρ ή Κλεοπάτρα (Ιανουάριος 69 π.Χ – 12 Αυγούστου 30 π.Χ.) ήταν κόρη του Πτολεμαίου ΙΒ’ του Αυλητή (117 – 51 π.Χ.). Ο ενδέκατος ή δωδέκατος σύμφωνα με κάποιες εκδοχές βασιλιάς της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Στην ιστορία όμως έμεινε ως «Αυλητής» ή «Νόθος». Η μητέρα της ήταν η Κλεοπάτρα Ε’ Τρύφαινα και μέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Πέπλα μυστηρίου καλύπτουν την καταγωγή της αν και οι πολλές πηγές την αναφέρουν ως αδερφή ή ξαδέρφη του Πτολεμαίου ΙΒ’ του Αυλητή.
Οι γονείς της Κλεοπάτρας. Αριστερά ελληνιστική προτομή του Πτολεμαίου ΙΒ΄ του αυλητή όπως είναι στο Λούβρο του Παρισίου. Ενώ δεξιά βλέπουμε την Κλεοπάτρα Ε’ Τρύφαινα σύμφωνα με το alchetron.com.
Η άνοδος στο θρόνο
Λίγο πρίν πεθάνει ο Πτολεμαίος ΙΒ (σε ηλικία 44 ή 45 ετών) όρισε ως διαδόχους του θρόνου, την κόρη του Κλεοπάτρα και τον Πτολεμαίο ΙΓ΄, ο μεγαλύτερος από τους άρρενες αδερφούς της. Η Κλεοπάτρα ήταν μόλις 17 ή 18 ετών όταν έγινε αυτό και ο αδερφός της 9 ή 10 ετών. Συμβασίλεψε με την αδερφή του από το 51 ως το 47 π.Χ. Και αυτό γιατί μια θεωρία τον θέλει να πνίγεται το 47 π.Χ. στον Νείλο. Παρόλη τη συμβασιλεία όμως, στα νομίσματα της χώρας εμφανίστηκε μόνο το δικό της πρόσωπο με την επιγραφή «Κλεπάτρα Βασιλλίσης». Η αυτοκρατορία της περιλάμβανε ολόκληρη την Αίγυπτο, Κύπρο, τμήμα της Λιβύης και κάποιες περιοχές της μέσης ανατολής.
Η Κλεοπάτρα επονομαζόμενη και «Βασίλισσα των Βασιλέων» από τον Frederick Arthur Bridgman (1896).
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ