Στους γιατρούς που δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις θέσεων του υπουργείου, ρίχνει τις ευθύνες ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων. Αυτό προέκυψε από την απάντησή του σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, σχετικά με την άκρως προβληματική κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας στο Ν. Χανίων.
Ταυτόχρονα με τους γνωστούς «εξυπνακισμούς» του, ούτε λίγο ούτε πολύ, με αφορμή διατάξεις για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία μέσα στο πλαίσιο της τραγικής τους υποστελέχωσης, αυτοπαρουσιάστηκε σαν «πολέμιος» των ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία!
Με αφορμή, μάλιστα, το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση ψευδόμενος ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κλείσιμο δομών ψυχικής υγείας. Απευθυνόμενος, δε, στον Μ. Συντυχάκη όσον αφορά τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές Ψυχικής Υγείας στο Ν. Χανίων, ισχυρίστηκε πως ο ίδιος ότι μπορούσε το έχει κάνει! Ας κάνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, των παρασίτων της ιδιωτικής υγείας, που θησαυρίζουν από τον πόνο του λαού -όπως και στην πανδημία- στο έδαφος της εμπορευματοποίησης και της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται το ΕΣΥ. Αφού είναι και «πολέμιος» των ιδιωτικών συμφερόντων…
Πιο αναλυτικά:
Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε με συγκεκριμένα στοιχεία, την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, στην Παιδοψυχιατρική όπου υπάρχει μόνο ένας γιατρός αλλά και στις στεγαστικές δομές (ξενώνες, ψυχογηριατρικά τμήματα, προστατευόμενα διαμερίσματα), που φιλοξενούν χρόνιους ψυχικά πάσχοντες.
Ειδικά για τις στεγαστικές δομές, σημείωσε πως λόγω της υποστελέχωσης, η διαβίωση, η φροντίδα, η θεραπεία και υποστήριξη των ψυχικά πασχόντων είναι εξαιρετικά επισφαλής και ανεπαρκής, ενώ η ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και εκπαίδευση ανύπαρκτη. Παράλληλα, αντί να δημιουργούνται νέες δομές για τις ανάγκες που υπάρχουν, δομές κλείνουν, όπως ο "Μύθος", η "Ξαστεριά", ο "Μίτος", κ.α.
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εργασιακή εξάντληση, όπως και την εργασιακή ομηρία, αφού διορισμοί μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων επαγγελματιών υγείας έχουν να γίνουν από το 2009 και μέρος των ελλείψεων καλύπτεται με ελαστικά εργαζόμενους.
Για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) που υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, υπογράμμισε πως υπηρετούν μόλις 4 ψυχίατροι (οι 2 τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες), οι οποίοι καλύπτουν την περιοχή των Χανίων και παράλληλα είναι υπεύθυνοι για τους ασθενείς των στεγαστικών.
Η ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων λειτουργεί με έναν γιατρό και οι εφημερίες καλύπτονται από τους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα την ημέρα που έχουν εφημερία να μην καλύπτονται οι χρόνιοι ασθενείς του Κέντρου. Παιδοψυχίατρος δεν υπάρχει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες παιδιών και εφήβων ή να μένουν ακάλυπτες ή όποιοι γονείς μπορούν, να εξαναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς.
Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι αυτή η απαξιωτική κατάσταση στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που φέρνει σχετικά με τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, τις οποίες και παραδίδει σε ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικές εταιρείς και τους ιδιώτες, κάτι που αρνήθηκε ο υπουργός Υγείας, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή για το νομοσχέδιο.
Οσον αφορά τις προσλήψεις γιατρών, κατά την πάγια τακτική του, ο Αδ. Γεωργιάδης, έριξε τις ευθύνες στους γιατρούς που δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις θέσεων, αναφέροντας προκλητικά «δεν μπορώ να γεννήσω γιατρούς. Βρείτε εσείς γιατρούς στο ν. Χανίων και εμείς θα τους προσλάβουμε», μεταφέροντας για άλλη μια φορά, το μπαλάκι των ευθυνών της κυβέρνησης, στην ατομική ευθύνη!
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης ανέρφερε πως εξαιτίας της έλλειψης παιδοψυχιάτρου από το νοσοκομείο Χανίων, εδώ κι 1,5 χρόνο, όσοι γονείς έχουν τη δυνατότητα, απευθύνονται σε ιδιώτες. Για τους συνολικά 84 ενοίκους των στεγαστικών δομών, υπάρχουν μόλις 45 νοσηλευτές ενώ χρειάζονται συνολικά 147 για 24ωρη κάλυψη των αναγκών, δεν υπάρχει παθολόγος ή γενικός γιατρός εδώ κι έξι χρόνια με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο Χανίων, πληρώνοντας μάλιστα τα μεταφορικά από την τσέπη τους αφού δεν υπάρχει ασθενοφόρο για να τους μεταφέρει, ούτε να τους επιστρέψει στον τόπο διαμονής τους.
Ελλείψεις καταγράφονται όχι μόνο σε νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, ακόμα στα ατομικά μέσα υγιεινής, όπως σαπούνι και πάνες καταδεικνύοντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης αυτών των δομών, για να έρθει πιο εύκολα η ιδιωτικοποίησή τους.
«Ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στα αρπακτικά των ΜΚΟ, να μην τσουβαλιάζονται τα θεραπευτικά προγράμματα και η ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, σε βάρος των στεγνών προγραμμάτων», τα οποία προβλέπεται να κλείσουν με βάση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατέληξε ο Μ. Συντυχάκης.