Στην εθνική οδό του Γαζίου στέκεται περήφανα το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.
Αυτός ο μικρός αλλά πανέμορφος ναός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, προσφέροντας στους επισκέπτες έναν τόπο ηρεμίας και περισυλλογής.
Ιστορία και Παράδοση
Ο ναός της Αγίας Μαρίνας χρονολογείται από το έτος 1901 και είναι δίκλιτος. Το αρχικό του κλίτος ήταν το βόρειο που τιμάται στον Άγιο Σπυρίδωνα
Ο Άγιος Σπυρίδωνας που είναι και ο αρχικός ναός κτίστηκε από τον ευεργέτη του Ηρακλείου Ανδρέα Καλοκαιρινό του Λυσιμάχου.
Για αυτό το λόγο πάνω από την είσοδο του ναού υπάρχουν χαραγμένα σε πέτρα τα αρχικά Α.Λ.Κ. που δηλώνουν το όνομα του κτήτορα. Ο Καλοκαιρινός με την αποχώρηση των Οθωμανών από την Κρήτη απέκτησε από τους Τουρκοκρητικούς τεράστια περιουσία στο πιο γόνιμο μέρος ολόκληρης της Κρήτης, την επαρχία Μαλεβιζίου. Έτσι σε λίγα χρόνια βρέθηκε να κατέχει μια αξιοσημείωτη περιουσία, ενώ με την πάροδο των χρόνων προέβη σε πολλές δωρεές και αγαθοεργίες. Μία από αυτές ήτανε και το κτίσιμο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στον οποίο μερικά χρόνια αργότερα προστέθηκε το δεύτερο κλίτος της Αγίας Μαρίνας.
Με την πάροδο των χρόνων η Αγία Μαρίνα που η γιορτή της είναι στο μέσον του καλοκαιριού και σε πολύ πιο βολική ημερομηνία από του Αγίου Σπυρίδωνα υπερκέρασε τον αρχικό άγιο, με αποτέλεσμα το δικό της πανηγύρι να είναι ορόσημο για όλη την περιοχή. Το εκκλησάκι σήμερα περιβάλλεται από ψηλά πεύκα και κυπαρίσσια που κυριολεκτικά το έχουν κλείσει από κάθε πλευρά. Στο εσωτερικό του έχει ένα πολύ λιτό εσωτερικό τέμπλο με μερικές φορητές εικόνες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η γεμάτη τάματα εικόνα της Αγίας Μαρίνας που θεωρείται θαυματουργή. Λόγω της φήμης του ναού και της θέσης του πέρα από το μεγάλο πανηγύρι που γίνεται η Αγία Μαρίνα αποτελεί στις μέρες μας ένα πολύ δημοφιλή ναό όπου τελούνται πολλές βαπτίσεις και γάμοι.