H δημιουργία και η πιλοτική εφαρμογή ενός κήπου με φυτά της Ιπποκρατικής Συλλογής και ενδημικά φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης, σε όμορο χώρο δίπλα στο υπαίθριο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, είναι ένα σημαντικό έργο, σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή Καρδιολογίας Γεώργιο Εμμ. Κοχιαδάκη.
Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο έργο: «Περιβάλλον και Πολιτισμός»/ 'Αξονας Θεματικός Κήπος» υπό τη Διαχείριση της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά σε κήπο ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 280 φαρμακευτικά, αρωματικά και ενδημικά φαρμακευτικά φυτά, που αναπτύσσονται σε μια έκταση περίπου 820 τμ.
Το σύνολο των φυτών που επιλέχθηκαν, σύμφωνα με τον κοσμήτορα, συνδυάζουν την αντοχή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, με μια σημαντική καλλωπιστική αξία. Ο κήπος περιλαμβάνει βραχόκηπο, καθίσματα από ξύλο και τσιμέντο, σύστημα αυτοματοποιημένης άρδευσης, οφειοδή διάδρομο με επίστρωση από χαλίκια, σήμανση.
Το έργο εκπονήθηκε χάριν στις χορηγίες των: ΣΥΦΑΚ (Σύνδεσμος Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης), ΑΑSEP (Alumni of the Association of the Student Exchange Program) και του Kωσταντίνου Χαριτάκη, με τη συνεισφορά του Διεθνούς Προγράμματος Προπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ανάδοχο του έργου την «Έργα Πρασίνου Candia Green OE».
Το έργο υποστήριξε η ομάδα έργου που συστήθηκε στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής με μέλη τους αναπλ. καθηγητή Μ. Τζατζαράκη, επ. καθηγητή Γ. Τσουκαλά, ομότιμο καθηγητή Β. Ζαννή, Μ. Τσαγκαράκη, ΕΤΕΠ, Δρ. Ε. Χριστοφορίδη, γεωπόνο, ειδικό Κηποτεχνίας, και Μ. Αβραμάκη, γεωπόνο, ΕΤΕΠ.
Η συντήρηση του έργου έχει ενταχθεί στο έργο διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και όπως επισημαίνει ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, «θα θέλαμε να αποτελέσει την αφετηρία ενός μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου, τόσο για την Ιατρική Σχολή όσο και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης».