Ο φούρνος είναι μια από τις συσκευές του σπιτιού που καθαρίζουμε πιο συχνά από άλλες αλλά ίσως όχι τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.
Ο φούρνος της κουζίνας χρειάζεται τακτικό καθαρισμό καθώς τα καμένα λίπη αφαιρούνται δύσκολα αν παραμείνουν για μεγάλο διάστημα. Ένα πέρασμα με βρεγμένο πανί έπειτα από κάθε χρήση δεν είναι αρκετό για να αφαιρέσει τους επίμονους λεκέδες από το ψήσιμο φαγητών.
Αν και στον κλάδο του εμπορίου υπάρχει ποικιλία προϊόντων, ο οικολογικός καθαρισμός με χρήση φυσικών συστατικών έχει αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα. Αυτή η επιλογή προωθεί μια πιο βιώσιμη προσέγγιση προς τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τη δημιουργία υγιεινών εσωτερικών χώρων.
Κάποια από τα φυσικά συστατικά που συχνά χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:
Λεμόνι: Ο χυμός λεμονιού έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και προσφέρει φυσικό άρωμα.
Ξύδι:Το λευκό ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό και αποσμητικό.
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και τη λάμψη ορισμένων επιφανειών.
Μαγειρική σόδα: Αποτελεί φυσικό απορρυπαντικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό διαφόρων επιφανειών.Σε ένα μπολ ανακατεύετε νερό με μαγειρική σόδα ώστε να δημιουργήσετε μια πηχτή κρέμα. Απλώστε το μίγμα σε κάθε επιφάνεια του φούρνου σας ενώ είναι χλιαρός και αφήστε να μουλιάσουν οι λεκέδες από 5 έως 30 λεπτά, πριν την αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί. Όπου υπάρχει λεκές ίσως χρειαστεί να τρίψετε τοπικά με το σφουγγάρι. Στη συνέχεια καθαρίζετε με βρεγμένο πανί.
Καθάρισμα φούρνου με αμμωνία:Γεμίστε μία κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να βράσει. Μόλις βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίξτε μέσα στο νερό ένα φακελάκι αμμωνία.Βάλτε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη μέσα στον φούρνο και αφήστε τη ολόκληρο το βράδυ.Την επομένη σκουπίστε το φούρνο με ένα στεγνό πανί.Ακόμα και τα καμένα λίπη θα φύγουν με ένα απλό σκούπισμα.
Καθάρισμα με σόδα και αλάτι:Ένας τρόπος για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τον φούρνο και τις σχάρες είναι ο εξής: Αφαιρέστε τις σχάρες και αφήστε τες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα.Σε ένα μπολ ανακατέψτε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα.Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρόμικος προσθέστε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείτε, αν θέλετε να προσθέσετε λίγο λευκό ξίδι ή απορρυπαντικό πιάτων.
Ο οικολογικός καθαρισμός όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος, αλλά μπορεί επίσης να συνεισφέρει στη δημιουργία υγιεινών και ασφαλών χώρων διαβίωσης.
φωτό:pixabay