Οι σταφίδες είναι ένα θρεπτικό σνακ με πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά.Έχουν όμως σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.
Η σταφίδα αποτελεί τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, ανώτερη από πολλές άλλες. Έτσι εξηγείται γιατί ήταν βασική διατροφή για τον Κολόμβο και το πλήρωμά του στον διάπλου του Ατλαντικού, για τον στρατηγό Αννίβα και τα στρατεύματά του όταν διέσχιζαν τις Άλπεις και τον εξερευνητή του Νότιου Πόλου R.F.Scott στους πάγους της Ανταρκτικής.
Τα οφέλη για την υγεία
Oι σταφίδες είναι καλή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσιες σε σίδηρο, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες.
Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, καθώς και για την καλή λειτουργία των μυών..Η συστηματική κατανάλωσή της μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καρδιά, να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) αλλά και το στρες. Τέλος, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες,και πλούσιες σε θερμίδες. Τα 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 100 θερμίδες, περίπου όσες ένα μικρό σνακ.
Τροφή – χρυσάφι, περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, βόριο, πυρίτιο), βιταμίνες (Α, C, D, Β1, Β2, Β3, Β6), φρουκτόζη, γλυκόζη και φαινόλες που την ενισχύουν με αντιβιοτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Οι σταφίδες τα προστατεύουν από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα.
Φημισμένη η μαύρη και γνώριμη η ξανθιά σταφίδα
Η μικρή μαύρη σταφίδα παράγεται αποκλειστικά στην Κόρινθο,και είναι εξαγώγιμο προϊόν παγκόσμιας φήμης και περιέχει άφθονη βιταμίνη C.
Η σουλτανίνα είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος ξανθιά που όλοι έχουμε δοκιμάσει (συνήθως ανάμικτη με στραγάλια), ποικιλία που έχει τις ρίζες της στην Περσία και χρησιμοποιείται και στην κουζίνα.
φωτό:pixabay