Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αλλά και πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι.Αποτελεί το ιδανικό «σπίτι» για παθογόνα βακτήρια.
Για να εξασφαλίσετε ότι το σφουγγάρι σας παραμένει καθαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Ξέβγαλμα και Στύψιμο: Μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι με ζεστό νερό για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών και σαπουνιού. Στύψτε το σφουγγάρι όσο το δυνατόν καλύτερα για να φύγει η περίσσεια υγρασία.
Μούλιασμα σε Αραιωμένο Λευκαντικό: Γεμίστε ένα μπολ με ένα μέρος λευκαντικού και εννέα μέρη νερού. Βυθίστε το σφουγγάρι στο διάλυμα και αφήστε το να μουλιάσει για 5-10 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι με ζεστό νερό και στύψτε το καλά.
Χρήση Μικροκυμάτων: Τοποθετήστε το βρεγμένο σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε το σε υψηλή ισχύ για 1-2 λεπτά. Αυτό θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια και μικρόβια. Προσέξτε να αφήσετε το σφουγγάρι να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.
Πλύσιμο στο Πλυντήριο Πιάτων: Τοποθετήστε το σφουγγάρι στο πάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων και τρέξτε έναν κανονικό κύκλο πλύσης. Το ζεστό νερό και το απορρυπαντικό θα καθαρίσουν και θα απολυμάνουν το σφουγγάρι.
Ξύδι για πιο αποτελεσματική απολύμανση: Το ξύδι θα δημιουργήσει ένα όξινο περιβάλλον στο εσωτερικό του σφουγγαριού σας, αποθαρρύνοντας την ανάπτυξη των παθογόνων. Απλά βουτήξτε το σφουγγάρι σας σε ένα μπολ με λευκό ξύδι για περίπου 5 λεπτά, στραγγίξτε και είστε έτοιμοι.
Αλλαγή Σφουγγαριού: Παρά τις προσπάθειες καθαρισμού, τα σφουγγάρια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Φροντίστε να αντικαθιστάτε το σφουγγάρι σας κάθε 1-2 εβδομάδες, ή νωρίτερα αν παρατηρήσετε δυσάρεστη οσμή ή φθορά.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να διατηρήσετε το σφουγγάρι σας καθαρό και ασφαλές για καθημερινή χρήση.
φωτό:pixabay