Αντιμέτωποι με πρόστιμο ενδέχεται να τεθούν οδηγοί οι οποίοι θεωρούν πως το δίπλωμα οδήγησης δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Κανείς δεν μπορεί να οδηγεί χωρίς να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης, το οποίο είναι και το μοναδικό έγγραφο που πιστοποιεί ότι πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να συνυπάρχουμε ομαλά με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, δίχως να υπονομεύουμε την οδική ασφάλεια.
Πολλοί, ωστόσο, ξεχνούν ότι η άδεια οδήγησης δεν ισχύει για… πάντα. Αντιθέτως, έχει ημερομηνία λήξης και επομένως χρήζει ανανέωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες κάρτες) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1, ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (ροζ τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2025.
Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι το δίπλωμα οδήγησης πρέπει να ανανεωθεί και με το που συμπληρώσει κανείς το 65ο έτος της ηλικίας του, μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση του 80ου έτους της ηλικίας, η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά διετία.
Κάθε οδηγός, λοιπόν, οφείλει να θυμάται ότι η άδεια οδήγησης δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής, και ως εκ τούτου πρέπει να προσέχει να μην αποκλίνει από τις όποιες προθεσμίες, μιας και σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου ενέχει ο κίνδυνος να τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους 200 ευρώ (KΟΚ, Άρθρο 95 Ισχύς αδειών οδήγησης – Κυρώσεις).
Αναφορικά, τώρα, με τους κατόχους άδειας οδήγησης τύπου πλαστικοποιημένης κάρτας, αυτοί μπορούν να ελέγχουν εύκολα και γρήγορα την ημερομηνία λήξης στην κατηγορία 4β., στο μπροστινό μέρος του διπλώματός του.
Η διαδικασία γίνεται εύκολα μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ), με τον κάτοχο να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την ανανέωση του διπλώματος το νωρίτερο 2 μήνες πριν τη λήξη του. Αίτηση, βέβαια, μπορεί να υποβάλει και μετά τη λήξη, εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν οδηγεί κάποιο όχημα.