Η επιλογή ενός καλού πεπονιού μπορεί να γίνει ακολουθώντας μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές:
Εξωτερική εμφάνιση:
Χρώμα: Ένα ώριμο πεπόνι θα έχει ομοιόμορφο χρώμα. Για τα πεπόνια τύπου cantaloupe, το χρώμα πρέπει να είναι κιτρινοπράσινο ή χρυσοκίτρινο, και όχι πράσινο.
Υφή: Το δέρμα του πεπονιού πρέπει να είναι ελαφρώς τραχύ και πλεγμένο με μια καθαρή δικτυωτή εμφάνιση.
Άρωμα: Ένα καλό πεπόνι έχει έντονο και ευχάριστο άρωμα, ειδικά στο άκρο που ήταν το λουλούδι. Αν το πεπόνι δεν έχει καθόλου άρωμα, πιθανόν να μην είναι ώριμο.
Βάρος: Ένα καλό πεπόνι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Αυτό δείχνει ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι ζουμερό.
Υφή και πίεση:
Στα άκρα: Το άκρο που ήταν το λουλούδι πρέπει να δίνει ελαφρώς υπό πίεση, αλλά να μην είναι πολύ μαλακό. Το άλλο άκρο, εκεί που ήταν το κοτσάνι, πρέπει να είναι λίγο πιο σκληρό.
Ελαστικότητα: Όταν πιέζετε το πεπόνι ελαφρά, θα πρέπει να νιώθετε μια μικρή ελαστικότητα χωρίς να είναι μαλακό.
Ήχος: Χτυπήστε ελαφρώς το πεπόνι με τα δάχτυλά σας. Αν ακούγεται κούφιο, είναι συνήθως ώριμο.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιλέξετε ένα πεπόνι που θα είναι γλυκό, ζουμερό και νόστιμο.
φωτό αρχείου