Οι αχινοί κατοικούν συνήθως στα ρηχά νερά σε βραχώδη σημεία γι αυτό χρειάζεται προσοχή.Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αχινών και δεν είναι όλοι δηλητηριώδεις, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν τον ίδιο πόνο σε περίπτωση που τα αγκάθια εισχωρήσουν στη σάρκα.
Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά ο αχινός έχει δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: τα μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται «pedicellaria», τα οποία απελευθερώνουν δηλητήριο όταν τα μεγάλα αγκάθια μπουν στο δέρμα.
Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην πατήσουν και τους παραδοσιακούς… αχινούς.Θα το καταλάβετε αμέσως από τον πόνο που θα αισθανθείτε, κι αν έχετε πατήσει γερά πάνω του, από τα αγκάθια που θα μπουν στο δέρμα.Στο ενδεχόμενο που πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή, ενώ αν τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι διαρκής μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε.
Όταν ο αχινός αφήσει στην πατούσα σου τα μαύρα, εύθραυστα αγκάθια του, το πρώτο πράγμα που σίγουρα ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι να πατήσεις το πόδι στο έδαφος και να περπατήσεις, γιατί θα σπρώξεις τα αγκάθια ακόμα πιο βαθιά.
Στη συνέχεια λάβε τα μέτρα σου:
Θα πρέπει να ζητήσεις να σου φέρουν ελαιόλαδο για να αλείψεις το σημείο, ώστε να μαλακώσει. Πρακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε λάδι. Απλώς το ελαιόλαδο είναι το καταλληλότερο, γιατί διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες. Αν δεν υπάρχει λάδι, βούτηξε το πόδι σου σε μια λεκάνη με ζεστό νερό (πρόσθεσε, αν θέλεις, και λίγο λευκό ξίδι), για να μαλακώσει το δέρμα και να ανακουφιστείς από τον πόνο.
Μόλις περάσει λίγος χρόνος και μαλακώσει το δέρμα, δοκίμασε να πιέσεις με τα δάχτυλά σου ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά από κάθε αγκάθι. Αν με την πίεση το αγκάθι ξεμυτίσει, τότε επιχείρησε να το τραβήξεις με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο θα έχεις βρέξει προηγουμένως με οινόπνευμα ή οξυζενέ ή θα έχεις κάψεις τις άκρες του με αναπτήρα.
Αν το αγκάθι δεν βγαίνει, υπάρχει η λύση της αποστειρωμένης βελόνας ή καρφίτσας: Αφού πρώτα κάψεις με έναν αναπτήρα τη μύτη της, προσπάθησε να σπρώξεις με αυτή το αγκάθι, για να εμφανιστεί και το τραβήξεις με το τσιμπιδάκι. Η λύση αυτή απαιτεί επιδεξιότητα, καλό φωτισμό και δυνατή όραση (ακόμα και μεγεθυντικό φακό, αν υπάρχει). Διότι αν δεν γίνει σωστά, το αγκάθι μπορεί να μπει ακόμα πιο βαθιά ή να σπάσει, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να τραυματιστεί το σημείο. Αν δεν μπορείς εσύ να κάνεις αυτή τη μικροεπέμβαση στο πόδι σου, καλύτερα να δοκιμάσει κάποιος άλλος, με πολλή προσοχή.
Όταν βγουν τα αγκάθια, πλύνε το σημείο με νερό και πράσινο σαπούνι για απολύμανση ή ρίξε άφθονο οξυζενέ. Απόφυγε να πατήσεις το πόδι όσο μπορείς και κάλυψε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.
Αν πονάς πολύ
Στην περίπτωση που τα αγκάθια είναι πολλά, έχουν εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος και πονάς πολύ, καλύτερα μετά την επάλειψη με λάδι να απευθυνθείς στο πλησιέστερο ιατρείο, για να σε περιποιηθούν και να προλάβεις τυχόν μόλυνση.
Ο οργανισμός θα αποβάλει τα αγκάθια
Το δέρμα μας έχει τον δικό του αμυντικό μηχανισμό. Όταν ένα ξένο σώμα (π.χ. αγκάθι) το τρυπήσει και κατορθώσει να το διαπεράσει σε πολύ μικρό βάθος, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να το αποβάλει μετά από μερικές μέρες, το πολύ μέσα σε έναν μήνα. Στο μεταξύ καλό είναι να πατάς το πόδι όσο λιγότερο μπορείς και να το αλείφεις συχνά με ελαιόλαδο.
Πότε πρέπει να μιλήσεις με γιατρό
Σε περίπτωση που το τραύμα εμφανίσει σημάδια λοίμωξης, κοκκινίσει ή πρηστεί αρκετά, μπορείς να εφαρμόσεις τοπικά μία αντιβιοτική αλοιφή. Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, καθώς μπορεί να χρειαστεί αγωγή με αντιβιοτικά. Αν πονάς πολύ, μπορείς να πάρεις παυσίπονο πάντα σε συνεννόηση με τον ειδικό.