Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, παραιτήθηκε μετά από ημέρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγή από το περιβάλλον της πρωθυπουργού ανέφερε: «Η ίδια και η αδερφή της έφυγαν από το Ganabhaban (την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού) για ένα πιο ασφαλές μέρος. Ήθελε να ηχογραφήσει μια ομιλία αλλά δεν της δόθηκε η ευκαιρία».
Οι βίαιες διαδηλώσεις, που απαιτούσαν την παραίτηση της Χασίνα, οδήγησαν σε τουλάχιστον έξι θανάτους τη Δευτέρα, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για μια «Μακρά Πορεία στη Ντάκα». Μόλις μία ημέρα πριν, πάνω από 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν σχεδιάσει να πραγματοποιήσουν μαζική πορεία προς την πρωτεύουσα, Ντάκα, τη Δευτέρα, μετά από ένα σαββατοκύριακο γεμάτο βία που άφησε δεκάδες νεκρούς. Ο στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για αόριστο χρονικό διάστημα και οι αρχές διέκοψαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την αναταραχή.
Σύμφωνα με την κορυφαία ημερήσια εφημερίδα της χώρας, Prothom Alo, τουλάχιστον 95 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 14 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα την Κυριακή. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τη βία.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από φοιτητές που απαιτούσαν τον τερματισμό του συστήματος ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις. Ωστόσο, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και τους φιλοκυβερνητικούς ακτιβιστές κλιμακώθηκαν, αφήνοντας περισσότερους από 300 νεκρούς. Αυτό οδήγησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητήσουν την παραίτηση της Χασίνα.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Κυριακής, καλύπτοντας τη Ντάκα και άλλες περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης αργία από σήμερα (5/8) έως και την Τετάρτη, ενώ τα δικαστήρια επρόκειτο να κλείσουν επ' αόριστον. Η υπηρεσία διαδικτύου για κινητά διακόπηκε και το Facebook και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, διεκόπησαν.
Η Χασίνα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε «δολιοφθορά» και καταστροφές δεν ήταν πλέον φοιτητές, αλλά εγκληματίες, και είχε καλέσει τον κόσμο να τους αντιμετωπίσει με «σιδηρά πυγμή».
Δείτε το βίντεο: