Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κλείσει τα σφαγεία λόγω κρουσμάτων πανώλης. Η κατάσταση έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κτηνοτρόφους του νησιού, καθώς τα σφαγεία παραμένουν κλειστά από τις 31 Ιουλίου, όταν και εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης στην Κρήτη.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων, κ. Βασίλειος Μανουράς, τόνισε ότι αν και το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλία και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη έχει επίσης επηρεαστεί από την κεντρική απόφαση του Υπουργείου. Παρά τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη Κρήτης να μεταφερθούν 15.000 σταβλισμένα ζώα από το Ρέθυμνο για να καλύψουν τη ζήτηση σε αμνοερίφια, οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για τις επερχόμενες γαμήλιες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, περιέγραψε την κατάσταση ως «καταστροφή», αναφέροντας ότι πολλοί κτηνοτρόφοι είχαν κρατήσει τα αρνιά τους για τους γάμους, αλλά τώρα βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο κρέας. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα ζευγάρια που έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις έχουν ήδη προπληρώσει τους κτηνοτρόφους, αλλά η αβεβαιότητα κυριαρχεί.
Στα Ανώγεια, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι γάμοι εκεί είναι μεγάλες εκδηλώσεις με χιλιάδες καλεσμένους. Ο κ. Μανουράς αναφέρει ότι ένας γάμος στα Ανώγεια μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 300 αρνιά, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κρέας για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Παρά την ανησυχία, υπάρχει και μια νότα αισιοδοξίας, καθώς τα πρώτα κρούσματα που ελέγχθηκαν ήταν αρνητικά. Ο κ. Τριανταφυλλάκης υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν κάποια σφαγεία με αυστηρές προδιαγραφές και υπό την επίβλεψη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, η απαγόρευση σφαγής αμνοεριφίων παραμένει σε ισχύ, αφήνοντας τους κτηνοτρόφους σε αναμονή για τις επόμενες εξελίξεις.