Τα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να κινούνται εκτός φορολογικού πεδίου στη χώρα μας, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ανέστειλε επ’ αόριστον τα σχέδια «για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)», σύμφωνα με επίσημη απόφαση.
Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με αντικείμενο τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από κρυπτονομίσματα, διαλύεται με νεότερη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου.
Ο λόγος που προβάλλεται είναι «η ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της ομάδας εργασίας». Συνεπώς, το ζήτημα θα επανεξετασθεί. Μέχρι τότε, δεν θα υπάρχει πρόβλεψη φορολόγησης των κερδών από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων ενώ, θα παραμείνει «θολό» το τοπίο αναφορικά με την κάλυψη τεκμηρίων από υπεραξίες.
Απόφαση Υπουργείου Οικονομικών
Πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται σε επαφές με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία και ειδικά την αμερικάνικη εφορία (IRS), με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα «ψηφιακά πορτοφόλια», καθώς θεωρείται δύσκολος ο εντοπισμός αυτών των κερδών με τον παραδοσιακό φορολογικό έλεγχο.
Η αμερικανική φορολογική διοίκηση διαθέτει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων, γεγονός το οποίο επιδιώκει να αξιοποιήσει η Αρχή για την ανάπτυξη εμπειρίας σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων όπως «εργαλεία» εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets, δραστηριότητες στο dark web, εκπαίδευση προσωπικού και προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται αυστηρότερη νομοθεσία με την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισ. δολαρίων «ξεπλύθηκαν» κατά το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Chainanalysis.