Η κατάσταση με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα το 2024, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Η χώρα μας καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό στην Ευρώπη, με σημαντική αύξηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Αύξηση Κρουσμάτων στην Ελλάδα
Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, η Ελλάδα είχε καταγράψει 31 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας την χώρα πρωτοπόρο στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, καταγράφηκαν πέντε θάνατοι, οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Στην Ιταλία αναφέρθηκαν 25 κρούσματα και δύο θάνατοι, ενώ στην Ισπανία καταγράφηκαν πέντε κρούσματα και ένας θάνατος.
Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι, παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη για το 2024 είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει εκτεταμένη δραστηριότητα του ιού, με αριθμούς κρουσμάτων παρόμοιους με εκείνους του 2018.
Χαρακτηριστικά των Ασθενών
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι 31 ασθενείς στην Ελλάδα περιλαμβάνουν 10 γυναίκες και 21 άνδρες. Από αυτούς, οι 29 χρειάστηκαν νοσηλεία, με τους περισσότερους να εμφανίζουν σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές. Η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η εξής:
- 25-44 ετών: 2 κρούσματα
- 45-64 ετών: 4 κρούσματα
- 65 ετών και πάνω: 25 κρούσματα
Συνολικά, το 59% των κρουσμάτων στην Ευρώπη αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ στην Ελλάδα η θνησιμότητα από τον ιό φτάνει το 13%, με όλους τους θανάτους να αφορούν ηλικιωμένους.
Συμπτώματα και Σοβαρότητα
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ωστόσο σχεδόν το 20% παρουσιάζουν πονοκέφαλο, πυρετό, και άλλα συμπτώματα, με λιγότερο από 1% να αναπτύσσει σοβαρή νευρολογική νόσο.
Διεθνής Κατάσταση
Εκτός από τα εγχώρια κρούσματα, έχουν αναφερθεί εισαγόμενα περιστατικά από τρίτες χώρες, όπως η Αλβανία, η Ινδία, η Κένυα, και οι ΗΠΑ.