Ο παραδοσιακός οικισμός Καλέσα βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γαζίου. Τα Καλέσα αποτελούνται από δύο οικισμούς, (τα Άνω και Κάτω Καλέσα), οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους περίπου 300 μέτρα.
Στα Κάτω Καλέσα, στο παλιό τμήμα του χωριού, βρίσκεται ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το εξαίρετο ξύλινο τέμπλο και τις φορητές εικόνες, χαρακτηριστικό δείγμα της Ενετοκρατούμενη Κρήτης του 13ου αιώνα.
Πρόκειται για μονόχωρο, καμαροσκέπαστο ναό με απλό και αυστηρό εσωτερικό διάκοσμο. Κατά την Κρητική Επανάσταση, το 1866, ο ναός λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και ανοικοδομήθηκε από τους πιστούς με την σημερινή του μορφή. Ο ναός ανακαινίστηκε το 2008-2009 όπου και πήρε την σύγχρονη μορφή.
Η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εορτάζει στις 25 Μαρτίου, καθώς και στις 15 Αυγούστου όπου ψάλλονται τα εγκώμια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την ίδια ημέρα γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου της γύρω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, επί Τουρκοκρατίας, σε μία επιδρομή των αλλοθρήσκων, ένας κάτοικος του χωριού πήρε την εικόνα της Ευαγγελίστριας και έφυγε προς τον Κρουσανιώτικο Λαγγό για να την κρύψει. Καθώς έτρεχε, ένας Τούρκος τον χτύπησε πισώπλατα με το τουφέκι και τον σκότωσε. Η εικόνα τότε έπεσε μέσα σε έναν βάτο. Συχνά, οι πιστοί έβλεπαν ένα φως να βγαίνει από το σημείο, έτσι αποφάσισαν να κάψουν τον βάτο, η εικόνα, όμως, δεν έπαθε τίποτα. Τότε, οι κάτοικοι πήραν την εικόνα και με δοξολογίες την τοποθέτησαν στον ναό. Σήμερα, η εικόνα της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στην Ικαρία σε μουσειακό χώρο.