Νέα έκθεση στο Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε ! Ο Andrzej Filipowicz θα επισκεφθεί το μουσείο με μια μοναδική έκθεση με τίτλο: Spatia Memoriae" – Przestrzenie Pamięci – Χώροι της μνήμης
Η έκθεση θα διαρκέσει από 15-31/8 και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθουν την Παρασκευή 18/8 στις 18:00, παρουσία του καλλιτέχνη !
Η ζωγραφική και τα γραφικά του έργα περιστρέφονται γύρω από την κλασική τοπογραφία, που αναπαρίσταται με μοντέρνο τρόπο, και πορτρέτα που δείχνουν τις μοναδικές του ερμηνείες της ευρωπαϊκής παράδοσης πορτρέτων. Η ατμόσφαιρα στα έργα του μερικές φορές απεικονίζεται σε συμπιεσμένη ή αιωρούμενη κατάσταση, με στοιχεία ρεαλισμού και εξπρεσιονισμού. Εξερευνά τις πιο σκοτεινές πλευρές της ζωής, τον υπαρξισμό, τη λαχτάρα και τη μοναξιά, σε αντίθεση με την εύθραυστη ομορφιά.
Συγκεκριμένα, η έκθεση "Przestrzenie Pamięci" (Χώροι της μνήμης) είναι μια μοναδική πρόσκληση για να εξερευνήσετε χώρους που έχουν γίνει πηγές έμπνευσης όχι μόνο για τον καλλιτέχνη αλλά και για πολλούς σύγχρονους δημιουργούς. Τα έργα που παρουσιάζονται δημιουργήθηκαν σε διάφορες γωνιές του κόσμου, σε τοποθεσίες που διακρίνονται για τη μοναδική ατμόσφαιρα, την ιστορία και το τοπίο τους. Οι τοποθεσίες αυτές λειτούργησαν ως καταφύγια όπου τα καλλιτεχνικά οράματα μπορούσαν να αναπτυχθούν ελεύθερα.
Αισθητική και φιλοσοφία της δημιουργίας
Οι καλλιτεχνικές οάσεις που αποτυπώνονται στην έκθεση είναι χώροι όπου ο χρόνος ρέει διαφορετικά, επιτρέποντας βαθιά περισυλλογή και δημιουργική ενδοσκόπηση. Πρόκειται για τόπους όπου η φύση, ο πολιτισμός και η ανθρωπότητα συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας μοναδικές συνθήκες για τη δημιουργία τέχνης.
Ο καλλιτέχνης αντλεί από τον πλούτο του κόσμου που τον περιβάλλει, μετατρέποντας αυτές τις εμπειρίες στα έργα του, αποτίοντας φόρο τιμής τόσο στην ομορφιά όσο και στο πνεύμα των τόπων που επισκέπτεται.
Τα έργα αντανακλούν βαθιές σκέψεις για τη φύση της πραγματικότητας, του χρόνου και της μνήμης. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί εικόνες και σύμβολα για να εξερευνήσει θέματα όπως η παροδικότητα της ζωής, η απατηλή φύση της πραγματικότητας και η δύναμη της μνήμης. Τα έργα αυτά είναι γεμάτα φιλοσοφικά νοήματα, που έχουν τις ρίζες τους στις εμπειρίες των τόπων που επισκέφθηκε.
Τεχνική και συμβολισμός
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αισθητική των έργων, χρησιμοποιώντας το φως, το χρώμα και τη σύνθεση για τη δημιουργία εικόνων που είναι τόσο όμορφες όσο και αινιγματικές. Κάθε έργο είναι προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να μεταφέρει την ομορφιά και το μυστήριο των οάσεων που επισκέπτονται.
Παραδείγματα συμβολισμού στα έργα:
Εικόνες των αντανακλάσεων: Συμβολίζουν την απατηλή φύση της πραγματικότητας και την πολυπλοκότητα της αντίληψης. Χώροι γεμάτοι νερό, καθρέφτες και άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες γίνονται μεταφορές για τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα της αντίληψής μας για τον κόσμο.
Εικόνες της μνήμης: Δείχνουν τη δύναμη της μνήμης και την ικανότητά της να αποθηκεύει αναμνήσεις ακόμη και όταν η πραγματικότητα αλλάζει. Αυτές οι εικόνες απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι αναμνήσεις διαμορφώνουν την αντίληψή μας για το παρελθόν και επηρεάζουν τις καθημερινές εμπειρίες.
Χώροι και εμπνεύσεις
Κάθε έργο της έκθεσης αποτελεί μαρτυρία της μοναδικής σχέσης μεταξύ του καλλιτέχνη και του χώρου στον οποίο δημιούργησε. Οι εικόνες που προέκυψαν είναι γεμάτες συναισθήματα, χρώματα και μορφές, αντανακλώντας την ποικιλομορφία και τον πλούτο των χώρων που εμπνέουν. Από γραφικά χωριά και πολυσύχναστες πόλεις μέχρι άγριες φυσικές γωνιές – κάθε όαση έχει τη δική της ιστορία που ο καλλιτέχνης μεταφέρει στα έργα του.
Πρόσκληση για προβληματισμό
Το "Przestrzenie Pamięci" είναι ένα έργο που όχι μόνο αναδεικνύει την ομορφιά του κόσμου, αλλά και ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με την επίδραση των τόπων στη δημιουργικότητα και την αντίληψη της πραγματικότητας. Η έκθεση σας προσκαλεί να βυθιστείτε σε αυτούς τους μοναδικούς χώρους και να ανακαλύψετε πόσο μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή και την τέχνη.
Βιογραφικό Καλλιτέχνη:
Ο Andrzej Filipowicz ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του με άριστα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας το 2022. Εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία στο στούντιο γραφικών τεχνών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Rafał Kochański και του Bogusław Deptuła, MA. Το 2018, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργού Πολιτισμού.
Παρά τον ρεαλισμό, ο καλλιτέχνης εστιάζει πάντα στο συναισθηματικό περιεχόμενο, όχι στην αφήγηση. Μετά από χρόνια εξερεύνησης, βρήκε το δικό του στυλ και τεχνική, αντλώντας έμπνευση, μεταξύ άλλων, από καλλιτέχνες όπως ο David Hockney, ο Leon Tarasewicz και άλλοι.
Ο καλλιτέχνης συνδιοργάνωσε και ηγήθηκε πολυάριθμων καλλιτεχνικών έργων και υπαίθριων εκδηλώσεων ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένου του EREM 6 International Painting Open Air. Andrzej Strumiłło. Συνεργάζεται στενά με μια ομάδα συλλεκτών και γκαλερί.
Καλλιτεχνική Επιμελήτρια: Μανταλένα Μελισσουργάκη-Βόζνιακ