Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ξεκαθάρισε την αλήθεια γύρω από τον θάνατο του 48χρονου στην Ηλεία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προκλήθηκε από τσίμπημα αράχνης, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά από σηπτικό σοκ.
Το περιστατικό αυτό προκάλεσε αρχικά ανησυχία και σύγχυση, δεδομένου ότι οι αράχνες θεωρούνται συνήθως αβλαβείς, με τις περιπτώσεις σοβαρών αντιδράσεων από τα τσιμπήματά τους να είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, οι γιατροί που ανέλαβαν την περίθαλψη του 48χρονου είχαν υποψίες ότι η κατάσταση ήταν πολύ πιο σοβαρή. Η σήψη, όπως εξήγησε ο καθηγητής, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό. Πρόκειται για μια λοίμωξη που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του σώματος, με τη λειτουργία πολλών οργάνων να διακόπτεται.
Σύμφωνα με τον Τζανάκη, η πολυοργανική ανεπάρκεια που προκαλεί η σήψη είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ασθενείς σε αυτήν την κατάσταση συχνά χρειάζονται διαρκή υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών, με τη χρήση μηχανημάτων που υποκαθιστούν τις φυσιολογικές λειτουργίες των οργάνων τους, ελπίζοντας ότι η υποστήριξη αυτή θα δώσει στο σώμα τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει.
Ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της σήψης, καθώς η καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να μειώσει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Εξήγησε ότι η σήψη μπορεί να προκληθεί από διάφορα μικρόβια, τα οποία ενδέχεται να προέρχονται από μια πληγή, μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, του ουροποιητικού ή ακόμα και από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Στην περίπτωση του 48χρονου, η κατάσταση του επιδεινώθηκε ραγδαία, οδηγώντας σε σηπτικό σοκ, μια ακραία και συχνά θανατηφόρα μορφή σήψης. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κατάσταση του ασθενούς δεν μπόρεσε να αναστραφεί, με αποτέλεσμα να καταλήξει.