Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου, κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ανησυχητικά χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η απορρόφηση των πόρων που προορίζονται για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση δεν ξεπερνά το 1% των διαθέσιμων κονδυλίων, περιλαμβάνοντας και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
Η κατανομή των κονδυλίων δείχνει σοβαρές ελλείψεις, με το 20% να προορίζεται για έργα πρόληψης, ενώ απουσιάζουν οι δαπάνες για την ουσιαστική στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον αποκεντρωμένο τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό πρόληψης. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα δυστοπικό τοπίο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης στη χώρα, ειδικά μετά τις πρόσφατες τραγικές πυρκαγιές στην Αττική.
Οι ευρωβουλευτές θέτουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:
- Ποιοι είναι οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης ανά τομέα δράσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.;
- Ποια είναι η εσωτερική κατανομή των κονδυλίων σε μέτρα πρόληψης και σε μέτρα εκ των υστέρων αντιμετώπισης κλιματικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η λειψυδρία;
- Ποιες υποστηρικτικές πρωτοβουλίες προς τα Κράτη-Μέλη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποφευχθεί η απώλεια χρηματοδοτικών πόρων λόγω χαμηλού ρυθμού απορρόφησης;
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι είναι αδιανόητο, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα να μην αξιοποιεί αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους για την προστασία των πολιτών και των φυσικών της πόρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει την ορθολογική και αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων.
Τέλος, οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην πρόληψη και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, όπως δορυφορικές εικόνες και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), καθώς και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για την προεκτίμηση ζωνών κινδύνου πυρκαγιών και πλημμυρών. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το ζήτημα και να πιέζουν για την άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.