1 Κύριε Παπαδάκη, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το υπόβαθρό σας και πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας στην πυρηνική ιατρική;
Οι βασικές μου σπουδές είναι Ιατρική και είμαι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύτηκα στην Πυρηνική Ιατρική και απέκτησα εξειδίκευση στις κλινικές και προ-κλινικές εφαρμογές της Ποζιτρονικής Τομογραφίας στις Η.Π.Α..
2 Τι σας ενέπνευσε να ακολουθήσετε αυτόν τον τομέα της ιατρικής;
Η μοντέρνα προσέγγιση στην ιατρική είναι οι στρατηγικές ιατρικής ακριβείας για τη διαχείριση των νοσημάτων. Ακρογωνιαίος λίθος αυτών των στρατηγικών, αποτελεί η διαγνωστική απεικόνιση ακριβείας ή αλλιώς η απεικόνιση σε υποκυττάριο επίπεδο, σε επίπεδο μορίου (μοριακή απεικόνιση). Στην προμετωπίδα της μοριακής απεικόνισης βρίσκονται οι τεχνικές της Πυρηνικής Ιατρικής και ιδιαίτερα τα ραδιοφάρμακα εκπομπής ποζιτρονίων. Μ’ άλλα λόγια, η σύγχρονη ιατρική πρακτική όπως αυτή υπηρετείται από τις προσεγγίσεις ιατρικής ακριβείας και η συνεισφορά σε αυτό των εφαρμογών της Πυρηνικής Ιατρικής απετέλεσαν για εμένα την έμπνευση να επιλέξω να εργασθώ σ’ αυτό τον τομέα.
3 Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη φύση της έρευνας που πραγματοποιείτε στο ΙΤΕ;
Στο ΙΤΕ διευθύνω τη νεοσύστατη Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης η οποία φιλοξενεί έναν πρωτοποριακό προ-κλινικό υβριδικό τομογράφο Ποζιτρονικής/Μαγνητικής Τομογραφίας, εργαστήριο ραδιοχημείας και μονάδα φιλοξενίας ζωικών μοντέλων σε πρότυπες συνθήκες. Η Μονάδα μας παρέχει καινοτόμες ερευνητικές δυνατότητες in vivo μοριακής απεικόνισης σε προ-κλινικό περιβάλλον. Κύριος πυρήνας των ερευνητικών δραστηριοτήτων μας, αποτελούν η ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων ραδιοφαρμάκων που θα επιτρέψουν αποτελεσματικότερη διαχείρισης νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Alzheimer’s και κακοήθειες.
4 Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην ερευνητική σας δουλειά;
Οι κυριότερες προκλήσεις και δυσκολίες θα έλεγα αποτελούν γραφειοκρατικές δυσχέρειες και ελλιπής χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα εν συγκρίσει με προηγμένες χώρες της Ευρώπης, της Β. Αμερικής αλλά και της Ασίας και της Αυστραλίας. Και ειδικά όταν ο ανταγωνισμός είναι πλέον διεθνής, η πραγματοποίηση ερευνητικής δουλειάς από την Ελλάδα αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά μειονεκτήματα.
Από εκεί και πέρα, οι προκλήσεις οι επιστημονικές και η συνεισφορά στην επίλυση επιστημονικών και ερευνητικών ερωτημάτων στο πεδίο της ιατρικής είναι γοητευτικές και αυτές που μας εμπνέουν και μας κινητροδοτούν να εργαζόμαστε. Η έρευνα σε όλα τα πεδία της επιστήμης είναι ένας έρωτας και απαιτεί πάθος και αφοσίωση και ταυτόχρονα βέβαια συνιστά σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και σε οικονομικό πεδίο.
5 Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιτυχίες που έχετε καταφέρει στην καριέρα σας μέχρι τώρα;
Θα επέλεγα να αναφέρω τη συμμετοχή μου σε δύο επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο κορυφαίο παγκοσμίως επιστημονικό ιατρικό περιοδικό το “THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE”. Το συγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό είναι το περιοδικό με τον υψηλότερο δείκτη επιρροής (impact factor) στο πεδίο της ιατρικής
Επιπροσθέτως, την πρόσφατη (2022) ανακήρυξη μου από την Αμερικανική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης, η οποία είναι η κορυφαία επιστημονική εταιρεία παγκοσμίως ως ανερχόμενο αστέρι “rising star” στο πεδίο.
6 Τι είναι οι υβριδικές τεχνικές μοριακής απεικόνισης και πώς συμβάλλουν στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών;
Αποτελούν το συνδυασμό διαφορετικών απεικονιστικών διαγνωστικών τεχνικών για τη συλλογή και συν-αξιολόγηση συμπληρωματικών πληροφοριών ανατομικών και λειτουργικών επιτρέποντας την έγκαιρη και με ακρίβεια διάγνωση των νοσημάτων, τη διαπίστωση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και το ακόμα πιο μοντέρνο είναι με το ίδιο μόριο που γίνεται η διάγνωση ταυτόχρονα να υπηρετείται και η θεραπεία στο πλαίσιο της στρατηγικής «να βλέπουμε αυτό που θέλουμε να θεραπεύσουμε αλλά και να θεραπεύσουμε αυτό που βλέπουμε».
7 Πώς συνδυάζονται οι διάφορες τεχνολογίες στην υβριδική μοριακή απεικόνιση για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων;
Ιδιαίτερα στον τομογράφο της Μονάδας μας παρέχεται η δυνατότητα της ταυτόχρονης λήψης δεδομένων από δυο διαφορετικούς τομογράφους τον Ποζιτρονικό και το Μαγνητικό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα της ανατομική συντάυτισης των δεδομένων και ακόμα περισσότερο του χρονικού συγρχονισμού τους παρέχοντας πραγματικά μοναδικές και πρωτοποριακές δυνατότητες in vivo μοριακής απεικόνισης.
8 Ποια είναι η σημασία των συνεργασιών με άλλα ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια για την επιτυχία της έρευνάς σας;
Κορυφαίο συστατικό της στρατηγικής μας αποτελεί η εξωστρέφεια, η εδραίωση και επέκταση πολυετών ισχυρών συνεργασιών με κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού και κυρίως των ΗΠΑ. Σ αυτό το πλαίσιο διατηρούμε πολυετή ερευνητική συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health) των ΗΠΑ αλλά και με σημαντικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Η επιτυχία στην έρευνα απαιτεί συνεργασίες διαφορετικών πεδίων και ομαδικό πνεύμα εργασίας και αυτό υπηρετούμε.
9 Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα εφαρμογής της έρευνάς σας στην καθημερινή ιατρική πρακτική;
Ασφαλώς! Στο εργαστήριο μας εργαζόμαστε στην ανάπτυξη καινοτόμων ραδιοφρμάκων για την έγκαιρη ανίχνευση των ευάλωτων αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, γεγονός που θα έχει μείζονα συμβολή στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων όπως εμφράγματα μυοκαρδίου και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, προλαμβάνοντας τα. Με δεδομένο ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερα ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιλαμβάνεστε τη τεράστια σημασία της αντιμετώπισης αυτής της διαγνωστικής πρόκλησης.
10 Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της μοριακής απεικόνισης και της πυρηνικής ιατρικής;
Η μεταφορά και στη χώρα μας πρωτοπόρων διαγνωστικών τεχνολογιών όπως το total-body pet imaging και η εισαγωγή καινοτόμων ραδιοφαρμάκων και προσεγγίσεων που εφαρμόζονται σε κλινικό πλέον περιβάλλον στο εξωτερικό αλλά δυστυχώς όχι στη χώρα μας.
11 Ποιες νέες τεχνολογίες ή ανακαλύψεις πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν περισσότερο τον τομέα σας τα επόμενα χρόνια;
Η ανάπτυξη καινοτόμων περισσότερο ειδικών για κάθε νόσημα ραδιοφαρμάκων πραγματικά αναμένεται να φέρει επανάσταση στη διαχείριση πολλών νοσημάτων, παρέχοντας σημαντικά καλύτερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση τους.
12 Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής;
Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και σύγκλισης με αυτό που συνάντησα στις ΗΠΑ. Δυστυχώς το σύστημα στη χώρα μας υποφέρει από τις χρόνιες κακοδαιμονίες της ελληνικής πραγματικότητας, όπως αναξιοκρατία, συντεχνιακές και άλλες νοοτροπίες για τις οποίες δε θα ήθελα να αναφερθώ.
13 Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μια καριέρα στην έρευνα και την πυρηνική ιατρική;
Αρχικά θα τους επιβράβευα για την επιλογή τους, καθώς είναι ένα πολλά υποσχόμενο και τεχνολογικά εξελισσόμενο πεδίο και θα τους συνιστούσα να ακολουθήσουν με πάθος και αφοσίωση το όραμα τους παρά τις δυσκολίες που είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσουν και επιπροσθέτως θα τους προέτρεπα να αποκτήσουν διεθνείς εμπειρίες και συνεργασίες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί.
14 Πώς διαχειρίζεστε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;
Πολύ καλή ερώτηση. Είναι μια δύσκολη ισορροπία, την οποία δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταφέρει με επιτυχία να διαχειριστώ. Νομίζω είναι μια διαρκής προσπάθεια, και αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω με αφορμή την ερώτηση σας είναι ότι η ισορροπημένη και πλήρης προσωπική ζωή σίγουρα αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για την εργασίας ενός ερευνητή, καθώς η δουλειά του απαιτεί συγκέντρωση και ηρεμία.
15 Ποια είναι τα χόμπι σας και πώς σας βοηθούν να ξεφεύγετε από την καθημερινότητα της έρευνας;
Επιλέγω τη μελέτη της ιστορίας, τον καλό κινηματογράφο, το θέατρο και σίγουρα τα ταξίδια και την αλλαγή παραστάσεων που με βοηθά να γεμίζω ενέργεια.
16 Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας σχετικά με τη σημασία της έρευνας και της επιστημονικής ανακάλυψης;
Η έρευνα αντανακλά την προαιώνια προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει φαινόμενα, να κατανοήσεις μηχανισμούς και κυρίως να βελτιώσει την υγεία του και να παρατείνει την καλής ποιότητας ζωή του. Χωρίς την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο, το ανθρώπινο γένος είναι πνευματικά ακρωτηριασμένο. Δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, λέγοντας ότι η έρευνα και η επιστημονική εξέλιξη νοηματοδοτούν τη ζωή μας.
17 Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε ή να τονίσετε;
Όχι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και την πληρέστατη συνέντευξη και αν μου επιτρέπεται να δώσω ένα μήνυμα, είναι να τονίσω ότι για μια κοινωνία και οικονομία όπως είναι η ελληνική, η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία είναι η ασφαλέστερη στρατηγική για το μέλλον, γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως κοινωνία που είναι το υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό που σταδιοδρομεί στην Ελλάδα και κυρίως να επαναπατρίσουμε αυτό που έφυγε και κοσμεί πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.