Οι σοκαριστικές εικόνες με τους εκατοντάδες τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πυροδοτούν ευλόγως την ανησυχία των πολιτών για το ενδεχόμενο αποτύπωμά τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.
Η δυσοσμία χαρακτηρίζει τις περιοχές όπου σωρεύονται τα νεκρά ψάρια, προβληματίζοντας τους κατοίκους όχι μόνο για ό,τι μυρίζουν και εισπνέουν, αλλά και για το πιθανό μικροβιακό φορτίο που «κουβαλά» και μπορεί να τους απειλεί, άμεσα ή μακροπρόθεσμα.
Το ygeiamou.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα «κινδυνεύουν οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές;».
«Πρόκειται για ζώα σε αποσύνθεση, και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες. Είναι κάτι ανάλογο με τα νεκρά ζώα, κυρίως θηλαστικά, που πέρυσι είχαν αφήσει οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μοιάζει σαν έναν υδάτινο χώρο υγειονομικής ταφής.
Το κρίσιμο είναι να γίνει άμεσα η περισυλλογή των αυτών και να μεταφερθούν στους κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής. Αν αυτό ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. Αν υποθετικά αυτό διαρκούσε περισσότερο από 3-4 εβδομάδες, τότε αλλάζουν τα δεδομένα» εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.
ΦΩΤΟ : Shutterstock