Στο επίκεντρο των πολιτικών και περιβαλλοντικών συζητήσεων βρίσκεται το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, το ΚΑΣ επέβαλε "απαγορευτικό" σε τρία θαλάσσια οικόπεδα, ένα εκ των οποίων είχε επιλεχθεί ως το καταλληλότερο για την εκκίνηση του προγράμματος, λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού και των ευνοϊκών χωροταξικών χαρακτηριστικών.
Ιδιαίτερα, η περιοχή "Κρήτη 1" κοντά στη Σητεία βρέθηκε εκτός προγραμματισμού, εξαιτίας της άμεσης οπτικής επαφής με το αρχαιολογικό μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επιπλέον περιοχές όπως η "Κρήτη 2α και 2β" απεντάχθηκαν, διότι οι θέσεις βρίσκονται κοντά στη Σπιναλόγκα και την χερσόνησο Κολοκύθα, κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τοπία φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και τις απαιτήσεις του προγράμματος, που περιορίζουν την ανάπτυξη των υπεράκτιων πάρκων κοντά στις ακτές. Ο σχεδιασμός προέβλεπε αρχικά την εγκατάσταση συνολικής ισχύος 800 MW στην Κρήτη, με την πρώτη φάση ανάπτυξης να υπολογίζει την εγκατάσταση πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW μέχρι το 2030.
Παρά τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν για να αμβλυνθούν οι τοπικές αντιδράσεις, το μέλλον του προγράμματος παραμένει αβέβαιο, καθώς η πολυπλοκότητα των αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων δυσκολεύει την υλοποίησή του. Η οριστική απόφαση του ΚΑΣ θα καθορίσει την δυνατότητα προώθησης αυτού του φιλόδοξου σχεδίου ενεργειακής ανάπτυξης για την Ελλάδα.