Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μίλησε το πρωί της Πέμπτης 05.09.2024 η Ελένη Βατσινά, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.
Η βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνη μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία της άσκησε κριτική στη συνεχιζόμενη πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τις ελληνικές οικογένειες (για τις οποίες φέτος οι διακοπές ήταν … πολυτέλεια) όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας.
Περιέγραψε τα πολλαπλά προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται στον Τουρισμό καθώς και για τις επιχειρήσεις εστίασης που από πέρυσι "κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο κύμα της υπερφορολόγησης, της ακρίβειας και της απαξίωσης απέναντι στον κλάδο του Τουρισμού".
Κατά την ομιλία της στην Επιτροπή η κ.Βατσινά επανέλαβε τη φορολογική λαίλαπα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και τις "συμπληγάδες" μέσα από τις οποίες κλήθηκε να περάσει αυτή τη χρονιά – παρατάσεις προθεσμιών, διασυνδέσεις POS, αλλά και το ακόμη άλυτο πρόβλημα του συστήματος IRIS.
Αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, η βουλευτής Ηρακλείου και εισηγήτρια για το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση και το υπουργείο, περιγράφοντας στοχευμένη εύνοια υπέρ "λίγων", τονίζοντας ότι το άρθρο 8 περί πλαφόν στο τέλος συναλλαγών για την πρόσθετη επιβάρυνση των δανείων αφορά μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα πλαφόν δεν μπαίνει σε πάρα πολλές συναλλαγές μικρότερων ποσών, που όμως θα είχαν ως αποτέλεσμα μια "ανάσα" για τους πολίτες.
"Ο κόσμος δεν περιμένει να καταργήσετε το τέλος χαρτοσήμου στο παράβολο γάμου, που είναι 18 ευρώ, δηλαδή 0,7 ευρώ χαρτόσημο, περιμένει μέτρα για να μπορεί να κάνει γάμο, να νοικιάσει σπίτι ή να κάνει οικογένεια" – σχολίασε με νόημα η βουλευτής Ηρακλείου.
Η Ελένη Βατσινά άσκησε κριτική και για την πάγια πρακτική του καθορισμού χρονοδιαγραμμάτων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε παρατάσεις, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά θετικό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Ωστόσο επειδή το παρελθόν (e-timologio και το my data, POS, IRIS) έχει δείξει ότι οι προθεσμίες παγίως δεν τηρούνται, ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τον χρονικό ορίζοντα για την δημιουργία και λειτουργία της πλατφόρμας είσπραξης του ψηφιακού τέλους, για το ποίες εταιρείες δύνανται να στηρίξουν το project αυτό και τί έρευνα έχει γίνει γύρω από αυτό το ζήτημα.
Ως προς το χρονικό ορίζοντα εφαρμογής ο υφυπουργός απάντησε ότι όλα θα είναι έτοιμα τον ερχόμενο Δεκέμβρη και από τον Ιανουάριο η πλατφόρμα θα λειτουργεί για τις πληρωμές.
Η βουλευτής στάθηκε όμως και στο κρίσιμο ζήτημα της ενημέρωσης, καθώς σήμερα "5 Σεπτεμβρίου 2024, οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι από τον επόμενο μήνα πρέπει να μπαίνουν σε άλλη ακόμα πλατφόρμα και να δηλώνουν συναλλαγές και να πληρώνουν".
Μετά και την ακρόαση των φορέων, το νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.