Η μαρμελάδα σύκου είναι ένα από τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα γλυκά που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα στην κουζίνα σας. Με τα γλυκά και τρυφερά σύκα να είναι στη διάθεσή σας, η παρασκευή μαρμελάδας θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε τη γεύση τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να ετοιμάσετε τη δική σας μαρμελάδα σύκου!
Υλικά:
1 κιλό ώριμα σύκα
700 γραμμάρια ζάχαρη (ή και λιγότερη αν είναι πολύ γλυκά)
Χυμός από 1 λεμόνι ή προαιρετικά και 2 ξύλα κανέλας
Εκτέλεση:
Προετοιμασία των Σύκων: Πλύνετε καλά τα σύκα και αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και ξεφλουδίστετα.Κόψτε τα σε κομμάτια ή αφήστε τα ολόκληρα αν είναι μικρά.
Μείγμα: Τοποθετήστε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να σταθεί για 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να απελευθερωθούν οι χυμοί των σύκων.
Βράσιμο: Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βράστε το μείγμα για 20-30 λεπτά. Ανακατεύετε συχνά, παρακολουθώντας την διαδικασία. Αν σχηματιστούν αφροί, ξαφρίστε τους προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθήκη Χυμού: Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη και έχει παχύνει ικανοποιητικά, αποσύρετε την από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά.
Συσκευασία: Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα. Κλείστε τα αεροστεγώς.
Αποθήκευση: Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Έλεγχος Πυκνότητας: Αν θέλετε τη μαρμελάδα σας πιο πηχτή, μπορείτε να την αφήσετε να βράσει για λίγο περισσότερο. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη, ρίξτε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και βάλτε το στο ψυγείο για 5 λεπτά. Αν πήξει όταν κρυώσει, είναι έτοιμη.
Συμβουλές:
Αν την θέλουμε απολύτως λεία, την βράζουμε μισή ώρα, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και την περνάμε από μύλο λαχανικών ή από το multi λίγη λίγη. Μετά, συνεχίζουμε το δέσιμό της. Πολύ εξυπηρετικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το ραβδομπλέντερ γιατί δεν χρειάζεται να κρυώσει καθόλου.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά όπως κανέλα ή βανίλια για να δώσετε επιπλέον γεύση.
Φωτό:pixabay