Σε κατάσταση αναταραχής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την «αποκαθήλωση» του Στέφανου Κασσελάκη από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, σε ένα δραματικό διήμερο κομματικών εξελίξεων.
Το σύννεφο της ανασφάλειας που σκέπαζε την Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα κατέληξε στην ψήφιση της πρότασης μομφής, καθώς 163 μέλη υποστήριξαν την πρόταση του προέδρου, ενώ 120 ψήφισαν κατά και 3 ψήφοι ήταν λευκές ή άκυρες.
Η απαρχή των εξελίξεων εντοπίζεται στη δημοσίευση ενός κειμένου από την ομάδα των «87» πριν τη συνεδρίαση, το οποίο καλούσε για εσωκομματικές εκλογές, ενώ απέδιδε κριτική στην ηγεσία για χειρισμούς σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Οι εσωτερικές εντάσεις οξύνθηκαν κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να φέρνει καίριες αλλαγές στο κόμμα.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, η άρση εμπιστοσύνης από την ΚΕ συνεπάγεται τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα καθορίσει τις υποψηφιότητες και θα αποφασίσει για την πορεία των προσεχών εσωκομματικών εκλογών, καθώς και το πολιτικό τους πλαίσιο.
Μεταξύ των στελεχών που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν μαζικά στις διαδικασίες. Επίσης, ο Απόστολος Γκλέτσος, υποψήφιος Περιφερειάρχης για την Στερεά Ελλάδα, δηλώνει παρών στο διεκδικητικό πεδίο.
Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει πιθανή υποψηφιότητά του, ωστόσο οι ενδοκομματικές αντιδράσεις γύρω από την αντικατάστασή του δείχνουν ενδιαφέρον για τις μελλοντικές του κινήσεις.
Ερωτήματα υπάρχουν και για τη πιθανή υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάθεσης υποψηφιότητας.
Η αναδιάταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία προσελκύει τα βλέμματα, καθώς τα στελέχη του κόμματος αναζητούν τη νέα ηγεσία που θα καθοδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και αλλαγές.