Οι 17οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν, η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και «χρυσός» Παραολυμπιονίκης, Γιώργος Καπελλάκης, έκανε τον απολογισμό, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα.
Το μήνυμα του Ηρακλειώτη προέδρου της ΕΠΕ:
«Στις 21 Αυγούστου αναχωρήσαμε από την Ελλάδα για το Παρίσι έχοντας μια ομάδα 40 μελών που εμείς στην Παραολυμπιακή Επιτροπή γνωρίζαμε πολύ καλά ποιες είναι οι δυνατότητές τους. Σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου επιστρέψαμε στην πατρίδα… υπέρβαροι.
Δεν είναι μόνο τα 13 μετάλλια που κατακτήσαμε που είναι η καλύτερη συγκομιδή της Ομάδας μας, σε Αγώνες με το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των Παραολυμπιακών.
Επιστρέφουμε με 35 Παραολυμπιονίκες, 6 νέους μεταλλιούχους και τα πρώτα μας μετάλλια στην ιστορία των αθλημάτων του τζούντο και του ταεκβοντό.
Επιστρέφουμε με αθλητές και αθλήτριες που έγραψαν ιστορία όχι μόνο για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και για τον παγκόσμιο.
Δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές που έχουν κερδίσει μετάλλιο σε 5 συνεχόμενες διοργανώσεις όπως ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ή σε ηλικία 54 ετών να κερδίζουν δύο μετάλλια και το ένα μάλιστα να είναι χρυσό, όπως ο Θανάσης Κωνσταντινίδης.
Η Θεοδώρα Πασχαλίδου και ο προπονητής της Θεόκλητος Παπαχρήστος έγιναν πρώτη είδηση στο κανάλι της ΔΟΕ ως το πρώτο δίδυμο αθλήτριας – προπονητή με απώλεια όρασης που κατακτούν μετάλλιο στο τζούντο.
Επιστρέφουμε στην Ελλάδα έχοντας δύο αθλήτριες μεταλλιούχους που είναι 19 ετών και με αθλήτρια που αγωνίστηκε σε ηλικία 12 ετών!
Για 12 μέρες τα μέλη της ελληνικής αποστολής μας έκαναν όλους περήφανους εντός αγωνιστικών χώρων με τα κατορθώματα τους και εκτός με το ήθος που έδειξαν και τα δυνατά μηνύματα που πέρασαν στην κοινωνία.
Μηδενός εξαιρουμένου, κάθε ένας και κάθε μια από τους 37 αθλητές και αθλήτριες αλλά και τους τρεις συνοδούς – συναθλητές, κατέθεσαν και την ψυχή τους αγωνιζόμενοι για την Ελλάδα μας και δίδαξαν ήθος.
Ο αγώνας τους όμως δεν ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου με την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων. Προηγήθηκαν 1027 μέρες από τη 15η Νοεμβρίου 2021 που η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή έβαλε μπρος το πλάνο για το Παρίσι με στόχο το αποτέλεσμα που έκανε όλους τους Έλληνες να αγκαλιάσουν αυτήν την Ομάδα.
Αυτή η πορεία των 1027 ημερών ήταν πολύ δύσκολη γιατί το επίπεδο στα Παραολυμπιακά αθλήματα έχει ανεβεί πάρα πολύ παγκοσμίως.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δημιούργησαν ένα κεκτημένο το οποίο εδώ στην Ελλάδα δεν πρέπει να το χάσουμε. Οι Γάλλοι έκαναν πράξη την ισότητα και τη συμπερίληψη βάζοντας τέλος σε όλους τους αποκλεισμούς. Η κληρονομία που αφήνουν στην πόλη του Παρισιού οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη επένδυση που ανακοίνωσε το γαλλικό κράτος για την προσβασιμότητα στο μετρό. Όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει επένδυση 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα ‘Μετρό για όλους’ με στόχο την επόμενη 20ετία το Παρίσι εκτός από Νο1 παγκόσμιος προορισμός να γίνει και Νο1 προσβάσιμη πόλη.
Σήμερα θα ξεκουραστούμε και από αύριο κιόλας ξεκινά η προσπάθεια για το Λος Άντζελες. Έχουμε 1404 μέρες προετοιμασίας για να ξεπεράσουμε την πολύ μεγάλη επιτυχία του Παρισιού και θέλουμε η Ομάδα μας το 2028 να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την αποστολή, μας κάνατε περήφανους με τα αθλητικά σας κατορθώματα και το ήθος σας».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ