Σε μικρό νησί της Ελλάδας, άνοιξε σχολείο με μόλις έναν μαθητή, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν απομακρυσμένες ή αραιοκατοικημένες περιοχές. Παρόλο που το σχολείο έχει ελάχιστους μαθητές, οι τοπικές αρχές και η δασκάλα δείχνουν αφοσίωση στη συνέχιση της εκπαίδευσης, ώστε να μην στερηθούν τα παιδιά την πρόσβαση στη μάθηση.
Αυτές οι περιπτώσεις αναδεικνύουν τόσο τη σημασία της εκπαίδευσης σε κάθε γωνιά της χώρας, όσο και τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.
Το σχολείο με τον ένα μαθη΄τη είναι στην Τέλενδο, ενα βραχώδες κομμάτι στεριάς στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου Πελάγους.
Η Τέλενδος υπήρξε για πολλούς αιώνες ενιαίο κομμάτι της Καλύμνου πριν αποκοπεί από το νησί εξαιτίας μίας μεγάλης σεισμικής δόνησης γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα, η εγγύτητα της με την πολύ πιο προβεβλημένη Κάλυμνο, την έχει συμπαρασύρει σε μία μικρή τουριστική δημοφιλία, με αρκετούς καλοκαιρινούς επισκέπτες να φτάνουν εκεί με θαλάσσιο ταξί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού το νησάκι δεν έχει ούτε καν λιμάνι.