Τι αναφέρει η αναλυτική έκθεση της Frontex, για τις μεταναστευτικές ροές – Από που προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες – Ποια είναι τα σημεία εισόδου
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής Frontex καταγράφει αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2024, με 37.163 άτομα να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα. Παρά την τάση αυτή, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης παρατηρείται μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Frontex, οι εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν μετανάστες αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους για να αποφύγουν τις αυστηρές περιπολίες των ελληνικών, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο ταχύπλοα σκάφη για να διαφύγουν της σύλληψης.
Παρά τη μείωση στην Κεντρική Μεσόγειο, η Ανατολική Μεσόγειος καταγράφει αύξηση κατά 39%, με συνολικά 37.163 άτομα να έχουν περάσει τα σύνορα κατά την ίδια περίοδο. Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών προσαρμόζονται γρήγορα, αξιοποιώντας νέες μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η μεταναστευτική πίεση είναι αυξημένη, οι διακινητές χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ταχύπλοα σκάφη για να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά, καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε σχέση με τις παραδοσιακές λαστιχένιες βάρκες.
Την ίδια ώρα, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα μειώθηκαν κατά 39%, φτάνοντας τις 139.847 άτομα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου οι ροές μειώθηκαν κατά 77% και 64% αντίστοιχα.
Αντίθετα, στα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης και στη Δυτική Αφρική παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, με ποσοστά +193% και +123% αντίστοιχα. Οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από τη Συρία, το Μάλι και το Αφγανιστάν.
Παρά τη γενική μείωση, η οδός της Κεντρικής Μεσογείου εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά διέλευσης, αν και με μείωση 64% το πρώτο οκτάμηνο του 2024, με συνολικά 41.250 άτομα. Η πτώση αυτή αποδίδεται στα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές της Τυνησίας, της Λιβύης και της Τουρκίας, καθώς και στις διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες αναχώρησης.
Στα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης, οι διελεύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 193%, φτάνοντας τους 11.270 μετανάστες φέτος.