Η είσοδος στο χωριό Κεραμούτσι μοσχομυρίζει συνήθως από τα γιασεμιά και τους βασιλικούς στα ανθισμένα μπαλκόνια και τις αυλές του χωριού.
Εδώ και έξι χρόνια όμως κάθε βράδυ στις 28/9, ευωδιάζει λαχταριστά εδέσματα, με πρώτο συστατικό την κολοκύθα, που κυριαρχεί σε πρωτότυπα πιάτα, καμωμένα με μεράκι και πολύ αγάπη , καθώς αυτό το χωριό έχει πετύχει το ακατόρθωτο.
Σε μια βεγγέρα κάποιων λίγων ανθρώπων του χωριού, που απολάμβαναν τους κολοκυθοκεφτέδες , τη ρεβυθάδα με κολοκύθια της κολοκυθομπατζίνες και άλλα μοναδικής μαεστρίας και γεύσης πιάτα , ο κος Μανώλης Βατσινάκης, πρώην Πρόεδρος πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμουτσίου και αντιδήμαρχος Τυλίσου με την κα Ηλιάνα Μαγκουσάκι, νυν πρόδεδρο, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμουτσίου είχαν μια φαεινή ιδέα.
Αυτή η βεγγέρα να αγκαλιάσει όλο το χωριό και όλους τους επισκέπτες , που θα γνωρίσουν τις γεύσεις με κολοκύθα, και που πλέον εδώ και έξι χρόνια,ανηφορίζουν στο γραφικό Κεραμούτσι , για να απολαύσουν το συμπόσιο που τους ετοιμάζουν οι μερακλήδες του χωριού .
Πρωτομάστορας ο κολοκυθοπαραγωγός Μανώλη Βατσινάκης, που η γουρουνοπούλα του στον ξυλόφουρνο , μας έσπασε τα ρουθούνια, ενώ στη χύτρα με τις βελούδινες κολοκυθόσουπες, ο κος Λάμπρος Βαμβακάς, που έχει διατελέσει και αντιπεριφερειάρχης.
Όλος ο Σύλλογος σε αναβρασμό,. Οι φιλοξενούμενοι της μεγαλειώδους βεγγέρας , καταφτάνουν και τα τραπέζια ετοιμάζονται πυρετωδώς. Το ίδιο και το συγκρότημα του Μιχάλη Χαιρέτη, ντόπιου μουσικού, που θα ντύσει με κρητική παραδοσιακή μουσική, το φαγοπότι, μέχρι το γλέντι να ανάψει στην πλατεία και ο χορός να αρχίσει.
Κυκλωτικοί χοροί και μέθεξη με κρασί και εύγευστες παραδοσιακές συνταγές, ενώ δε λείπουν και οι καλλιτέχνες , όπως η κα Εύα Βεργετάκη , που σκάλισε μια κολοκύθα με το χέρι, την ξόμπλιασε και μοιάζει παραμυθένια.
Οι άνθρωποι του Συλλόγου απολαμβάνουν την δημιουργία, και προσφέρουν πιάτα ξεχωριστά, πάνω στα οποία διακρίνονται οι ταμπέλες με την ονομασία του φαγητού, αλλά και το μικρό όνομα των κυριών που έχουν ετοιμάσει τα ξεχωριστά πιάτα.
Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει, και τα εδέσματα στον μπουφέ, πληθαίνουν ενώ και το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας, βρίσκεται εκεί, καθώς πέρυσι , το πρώτο βραβείο γεύσης και αυθεντικότητας , δόθηκε στο Κεραμούτσι σε μια παραδοσιακή συνταγή με κολοκύθα.
Το Μαλεβίζι καινοτομεί. Κάθε μεριά του αναδεικνύεται μέσα από δημιουργικές παραδοσιακές δράσεις, που οι ντόπιοι μοιράζονται φιλόξενα με χαμόγελο και συμβουλές.
Η κα Αγγέλα μας δίνει μια πολύ νόστιμη και υγιεινή συνταγή ρεβυθοκολοκυθάδας.Στο πιάτο της παρουσιάζει χαμογελαστή την δημιουργία της ενώ το πρόσωπό της λάμπει καθώς μας δίνει τη συνταγή.
Ρεβυθοκολοκυθάδα της Αγγέλας.
«Ετοιμάζω τα ρεβίθια , τα βράζω , βάζω λεμόνι αλάτι και λάδι ενώ ταυτόχρονα ψήνω την κολοκύθα στο φούρνο, την αλατίζω και της βάζω κύμινο και πιπέρι, όπως κύμινο και πιπέρι έχω βάλει και στα ρεβίθια. Μετά τα δένω όλα με ταχίνι. Ενσωματώνω τα ρεβίθια με την κολοκύθα και διαλύω το ταχίνι σαν να την αυγοκόβω προσέχοντας να μην κόψει. Τέλος κάνω ένα βράσιμο όλα μαζί.»
Η βραδιά προβλέπεται μεγάλη , ενώ τα οχήματα καταφτάνουν διαρκώς. Φέτος όπως μας καθησυχάζει ο κος Μανόλης Βατσινάκης, πάνω από 700 κολοκύθες έδωσε το χωράφι του. Κι αυτός τιμώντας τη γη, και την κρητική φιλοξενία τις προσφέρει στην μεγάλη βεγγέρα του χωριού του.
Όμως ο Πολιτοστικός Σύλλογος, προσφέρει έσοδα της βραδιάς και στα ΚΔΑΠ Μαλεβιζίου, καθώς ο στόχος είναι διττός. Εκτός από την όμορφη συντροφιά και την εξωστρέφεια της κοινότητας , εξίσου σημαντική είναι και η ανθρώπινη ευαισθησία και η προσφορά ,εκεί που πιάνει τόπο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου παίρνει το 1ο βραβείο και σε αυτό.
Συραγώ Χορταριά