Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την εκούσια καταστροφή σχολικής περιουσίας.
Όλο και συχνότερα οι ειδήσεις επιθετικότητας και καταστροφικής μανίας μαθητών κυρίως γυμνασιακής βαθμίδας προβληματίζουν την ελληνική κοινωνία.
Στα δελτία δεν υπάρχει μέρα να μην παρελαύνουν θέματα που προβάλουν την ανημπόρια της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στις εκφράσεις θυμού και κακώς εννοούμενης «μαγκιάς», μιας γενιάς που άγεται και φέρεται απo τα social media, θυμώνει και φθονεί την υπερπροβολή κάποιων και αγωνίζεται να αποδείξει ότι «Εδώ είμαστε», με λάθος τρόπους.
Μάθαμε σε έναν εικονικό κόσμο να καλύπτουμε τις ανάγκες επικοινωνίας μας, εικονικά να κάνουμε φίλους και εικονικά να παίζουμε «κλέφτες και αστυνόμους», παίρνοντας το ρόλο του παραβατικού. Όμως δε μάθαμε να ζούμε στον αληθινό κόσμο, να διεκδικούμε με λόγο το δίκιο και τα δικαιώματά μας, και αν νιώθουμε ότι ασφυκτιούμε, θυμώνουμε ή απλά νιώθουμε θλίψη, δεν εκτονωνόμαστε ούτε εκδικούμαστε σπάζοντας κλειδαριές.
Τι κάνουμε;
Μιλάμε στους γονείς μας, εξηγούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ζητάμε χρόνο από τους καθηγητές μας για παιδαγωγικές συζητήσεις. Απευθυνόμαστε στον ψυχολόγο της σχολικής μας μονάδας και όταν δεν έχει, σε αυτόν του Δήμου.
Η πολιτεία, παρέχει κάποιες δομές. Ίσως όχι επαρκείς, όμως η συλλογικότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε καλό δρόμο , όταν διεκδικούμε με έρεισμα και τα αιτήματά μας φέρουν την πραγματική δυσκολία που βιώνουμε.
Νομοθετικό πλαίσιο
Ο νόμος άλλαξε. Ο κανονισμός λειτουργίας σχολικών μονάδων αυστηροποιείται ως προς το πλαίσιο της φθοράς.
Σπας ; Πληρώνεις .
Η δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης , στις 26/9/2024, είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η φθορά θα πρέπει να καλυφθεί από τον υπαίτιο αν είναι ενήλικας διαφορετικά, το σχολείο ζητά την αποκατάσταση εντός 5 ημερών από τον κηδεμόνα. Στην περίπτωση που υπάρξει άρνηση , τότε η Δ/νση του σχολείου το γνωστοποιεί στο Δήμο και , ο Δήμος αφού εκτελέσει νομότυπα τη διαδικασία, προχωρά στην αποκατάσταση της ζημιάς. Επόμενο βήμα είναι ότι στέλνεται το «μπουγιουρντί», το αποδεικτικό εξόφλησης στο γονέα ή τον ασκούντα την επιμέλεια, για να πληρωθεί σε λογαριασμό του Δήμου.
Σε περίπτωση μη καταβολής βεβαιώνεται η οφειλή από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 4978/2022. Σε περίπτωση άρνησης βεβαιώνεται η δαπάνη και ακολουθείται η διαδικασία είσπραξής της.
Φυσικά η ελαστικότητα της εφαρμογής του Νόμου σε κάποιες περιπτώσεις για ανθρώπινους λόγους, και η κατανόηση, δεν μπορεί να αποτελέσουν παγίδα ούτε εκμετάλλευση της ενσυναίσθησης προς την παρόρμηση της νεανικότητας.
Εννοείται ότι αν ο υπαίτιος είναι ενήλικας, πληρώνει ο ίδιος τη «μαγκιά» του. Προφανώς η αυστηροποίηση ποινών δεν είναι λύση από μόνη της. Αν οι γονείς μάθουν να ακούν τα παιδιά τους και να θέτουν όρια από μικρή ηλικία, σε πλαίσια λογικής, βρεθεί η χαμένη επικοινωνία δηλαδή, οι έφηβοι δεν θα ψάχνουν την αυτοκαταστροφική επιβεβαίωση.
Συραγώ Χορταριά