Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο για την περίοδο 2025-2028 ανακοινώνει αλλαγές που θα επηρεάσουν τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς και τη διαχείριση των δημόσιων πόρων.
Κύριος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ισορροπία μεταξύ των δημόσιων δαπανών και των φορολογικών εσόδων.
Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες
Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να απελευθερώσουν την Ελλάδα από την υποχρέωση επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν κριτήριο αξιολόγησης. Η νέα προσέγγιση επικεντρώνεται σε μια οροφή αύξησης δαπανών, η οποία θα συμφωνείται για την τετραετία και θα παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις, το ανώτατο όριο δαπανών έχει οριστεί σε 3,7% για το 2025, με σταδιακές μειώσεις τα επόμενα έτη.
Διαχείριση δαπανών
Το σχέδιο υπογραμμίζει ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης συνδέονται άμεσα με τη φορολογική αναδιανομή. Αυτές περιλαμβάνουν μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και αμυντικές δαπάνες. Οι αμυντικές δαπάνες αναμένονται να υπερβούν το 2% του ΑΕΠ, λόγω της ανάγκης τροφοδότησης στρατηγικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού.
Συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές
Θεωρείται ότι οι δαπάνες για συντάξεις θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα, καθώς η αύξηση νέων συντάξεων θα απορροφά σημαντικούς πόρους. Παρόλο που η εφαρμογή αυξήσεων στις συντάξεις θα εξετάζεται κάθε χρόνο, η γενικότερη κατεύθυνση θα εξαρτάται από την δημοσιονομική ευχέρεια που θα προκύπτει από την αναθεώρηση των υπαρχουσών δαπανών.
Φορολογική αναμόρφωση και έσοδα
Ένα κρίσιμο σημείο του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα μείωσης φόρων ανάλογα με την πορεία των εσόδων. Μέσω αποτελεσματικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, έχουν υπάρξει περιθώρια για μειώσεις φόρων και εισφορών, αναμένοντας μέχρι το 2028 επιπλέον έσοδα που θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Αυτές οι αλλαγές δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία η κυβέρνηση θέλει να πορευτεί, ενισχύοντας τη κοινωνική πολιτική και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας.