Φέτος, το ελαιόλαδο κάνει πρεμιέρα με τιμή ανώτερη της προηγούμενης χρονιάς, καθώς η πρώτη ποσότητα της νέας σεζόν διατίθεται σε 10,20 ευρώ/κιλό.
Παράλληλα, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιόλαδου φέτος θα είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, η παραγωγή στην Ελλάδα υπολογίζεται να αγγίξει τους 250.000 τόνους, σε σύγκριση με 150.000 τόνους πέρυσι.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε πως πώλησε πρόσφατα ένα βυτίο εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από την εσοδεία 2024-2025 στην τιμή των 10,20€/κιλό. Την ίδια περίοδο πέρυσι, η πρώτη πώληση είχε γίνει με τιμή 9,25 ευρώ/κιλό.
Βελτιωμένη παραγωγή ελαιόλαδου φέτος
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η φετινή παραγωγή θα είναι καλύτερη από πέρυσι, γεγονός που πιθανώς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι «όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι, οι παραγωγοί δεν μπορούν να πληρωθούν τις ίδιες τιμές».
Αυτή τη στιγμή, οι παραγωγοί πληρώνονται περίπου 8 ευρώ το λίτρο, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτή η τιμή δεν θα παραμείνει σταθερή.
«Υπάρχει πάντα μία ευχαριστημένη και μία δυσαρεστημένη πλευρά στην αγορά. Πρέπει ωστόσο να σκεφτούμε και τον καταναλωτή, ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες στις τρέχουσες τιμές», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Συμπλήρωσε πως «χρειάζεται να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι, οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή του καταναλωτή».
Η σταδιακή επιστροφή του ελληνικού ελαιολάδου στα οικογενειακά τραπέζια είναι επιτακτική. Πέρυσι, ορισμένα νοικοκυριά αντικατέστησαν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα λάδια, κάτι που δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παρατηρείται και στη Ισπανία και Ιταλία, όπου η κατανάλωση υποχώρησε κατά 18% με 20%.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στην αύξηση των τιμών και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ξαναμπεί το ελληνικό ελαιόλαδο στο καθημερινό μας τραπέζι».