Πώς καθιερώθηκε
Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.
Η πρώτη αναφορά στη χρησιμοποίηση της θερινής ώρας έγινε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Αν και το γράμμα δεν αναφερόταν στην αλλαγή της ώρας, πρότεινε να ξυπνούν οι άνθρωποι μια ώρα νωρίτερα.
Σήμερα, το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Πολλές χώρες έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Στην Ελλάδα, η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Αλλαγή ώρας: Πότε εμφανίστηκε στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με τα ρολόγια να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Η ιδέα αυτή, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η διαφορά σε σχέση με το φυσικό φως του Ήλιου να γίνεται πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.
Τα επόμενα χρόνια, καθιερώθηκε μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα κατά τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση, πολλοί άλλοι κράτη υιοθέτησαν τη θερινή ώρα, και η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμά τους το 1975.