Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ έως το 2027, σημειώνοντας μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ωφεληθούν από αυξήσεις στα εισοδήματά τους.
Προβλεπόμενες Αυξήσεις
Από τον Απρίλιο του 2025 οι εργαζόμενοι αναμένεται να δουν αυξήσεις της τάξης των 20 και 40 ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί γύρω από τα 870 ευρώ μεικτά. Αυτή η αύξηση είναι ένα ακόμα βήμα στην κυβερνητική πολιτική που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων.
Στόχοι της Κυβέρνησης
Στόχος είναι οι αποδοχές πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην υπολείπονται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, οι οποίοι θα είναι καθορισμένοι και αναπροσαρμοσμένοι μέχρι το 2027.
Αυτόματη Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού
Από την 1η Ιανουαρίου, η επιστημονική επιτροπή υπό την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου προτείνει τη διατήρηση της σχέσης μισθών μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Η αναπροσαρμογή θα βασίζεται σε έναν συντελεστή που προκύπτει από:
- Το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή.
- Το μισό του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.
Νέο Σύστημα Καθορισμού Μισθών
Η επιτροπή προτείνει μια σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού. Έως το 2027 θα ισχύει το υφιστάμενο σύστημα, με προσθήκες κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών και τα έξοδα διαβίωσης.
Σύμφωνα με την επιτροπή, το νέο σύστημα θα είναι απλό, αντικειμενικό, προβλέψιμο, διαφανές και κατανοητό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να γνωρίζουν πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές τους και πώς αυτές θα εξελίσσονται στο μέλλον.
Η νέα πολιτική για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής τους.