«Το κώδωνα του κινδύνου για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα στην Αλπική ζώνη του Γράμμου από την παράνομη διάνοιξη δρόμου στα 2300 μ» κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ.
Στην κοινή ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι το ορεινό συγκρότημα Γράμμου – Αρενών είναι ο χώρος της πιο εκτεταμένης και αδιάσπαστης εξάπλωσης αλπικών και υποαλπικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα κι ότι «στο σημείο της παρέμβασης υπάρχει ο αυστηρά προστατευόμενος τύπος οικοτόπου προτεραιότητας *6230 Χλοώδεις διαπλάσεις με Nardus, ποικίλων ειδών, σε πυριτικά υποστρώματα των ορεινών ζωνών και των ημιορεινών ζωνών της ηπειρωτικής Ευρώπης».
Επίσης σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία εκτελούνται χωματουργικές εργασίες «αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα για το αγριόγιδο, την αρκούδα και άλλα προστατευόμενα είδη» ενώ στην ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνεται ο χρυσαετός και άλλα αρπακτικά και μικρά πουλιά της αλπικής ζώνης.
Τέλος επισημαίνουν ότι «ο Γράμμος θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο» καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις, και να διαχειρίζεται αντιστοίχως.
Να σημειώσουμε ότι για το συγκεκριμένο συμβάν η Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι οι εργασίες που γίνονται από μηχανήματα του στρατού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας «γίνονται κοντά στα σύνορα κι ότι στην γραμμή των 500 μέτρων υπάρχει αρμοδιότητα του Στρατού».