Το Υπουργείο Υγείας, με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, αποκάλυψε εκτεταμένο ζήτημα παραβατικής συνταγογράφησης που εντοπίστηκε σε όλη τη χώρα.
Πάνω από 1.100 γιατροί έχουν καταγραφεί σε παρατυπίες, ενώ για 100 από αυτούς εκκρεμούν ενδείξεις απάτης, με τις κυρώσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα στοιχεία τους έχουν προωθηθεί στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω έλεγχο των περιουσιακών τους.
Η έρευνα αποκάλυψε γιατρούς από 17 ειδικότητες, με παθολόγους και γενικούς ιατρούς να κυριαρχούν, να έχουν συνταγογραφήσει υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων για τον διαβήτη, την υπέρταση, την χοληστερόλη και αντίστοιχα σκευάσματα.
Ιδιαίτερα πιεστικές περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Μυτιλήνη, Αττική και Πάτρα, με γιατρούς να συνταγογραφούν μεγάλα ποσά φαρμάκων σε συγγενικά τους πρόσωπα, χωρίς αναγκαία ιατρική ένδειξη. Στον κατάλογο με τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν 100 παραβάτες γιατροί περιλαμβάνονται επίσης, η Νάξος, οι Μικρές Κυκλάδες, η Καλαμάτα, η Ηρακλειά και το Ηράκλειο Κρήτης.
Το χρηματοοικονομικό πλήγμα εκτιμάται στα 55 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το οποίο το Υπουργείο Υγείας στοχεύει να αντιμετωπίσει δυναμικά μέσω νέου νομοθετικού πλαισίου και αυστηρών ελέγχων. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι πλέον οι υποθέσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και τα χρήματα θα ανακτηθούν υπέρ του δημοσίου.