Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16/10/2024 στο Stelios Foundation Conference Hall η εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με θέμα “Το παιδί, ο κόσμος μας. Τα παιδιά του πολέμου”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Stelios Philanthropic Foundation και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους οι: Τσιπίδης Δημήτριος, Αντιστράτηγος ε.α., Διευθυντής Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, Ζέττα Μακρή Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Μαρία Ευθυμίου Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Λουκάς Ξενοφώντος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρεσβείας Κύπρου στην Αθήνα, Μιχάλης Βιολάρης μουσικός – συνθέτης, Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε., Δημήτρης Μανιατάκης και Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, Κωνσταντίνα Καραμέρη του Stelios Foiundation Conference Hall, Μανώλης Καραντίνης μουσικός (μπουζούκι), Θάνος Γκιουλετζής μουσικός (βιολί), Αχιλλέας Σοφούδης μουσικός (πιάνο, πλήκτρα), Βασιλεία Τζίνα (ερμηνεύτρια), Γιάννης Ρουκάς οικονομολόγος, μουσικός (ερμηνεία), Δημοτικό Σχολείο Παλαιομονάστηρου Τρικάλων, Δημοτικό Σχολείο Απόστολου Λουκά Λευκωσία Κύπρος, Ειρήνη Προκοπίου εκπαιδευτικός, Χρήστος Ντικμπασάνης ποιητής, θεολόγος, Ιωάννης Κοκκάρης ποιητής, ζωγράφος, Πόπη Μαλαχία Διατροφολόγος και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών από Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενταγμένος στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και σκοπό ίδρυσης να ενισχύσει και να προβάλει τον Ελληνισμό, να ενώσει τους απανταχού Έλληνες, Κύπριους δημιουργούς και επιστήμονες όλων των ηλικιών μέσα από έργα πολιτισμού, παιδείας, ανθρωπισμού, επιστήμης, με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στο περιβάλλον, με διεθνείς δράσεις και αποστολές προς όφελος της κοινωνίας. Να ενισχύσει την Ελληνική γλώσσα, να στηρίξει τη φιλαναγνωσία, να καταγράψει και να διαφυλάξει την παράδοση, τη λαογραφία και τα έθιμα, να διατηρήσει τη χειροτεχνία (κεντήματα κ.λ.π.) και τις τέχνες της κληρονομιάς μας, να υποστηρίξει την ευγενή άμιλλα μέσω διαγωνισμών ποίησης, λογοτεχνίας και τέχνης, να προσφέρει δημιουργικά, πολιτιστικά κίνητρα στους νέους, να δημιουργήσει ένα λίκνο πολιτιστικών ανταλλαγών, να καταγράψει και να τιμήσει σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και του Απόδημου Ελληνισμού, που μέσα από τη ζωή και το έργο τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ανθρωπισμού, και εν γένει να πράξει οτιδήποτε λειτουργεί ευεργετικά προς την προώθηση του ελληνοκυπριακού πολιτισμού.
Έχει Όραμα ν’ αναδείξει τον ενιαίο Ελληνικό Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση, Ιστορία κ.ά.) σ’ όλους τους Έλληνες, Κύπριους, Ομογενείς, να τους καλεί να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε., διεθνώς, και να αναπτύσσονται πνευματικά. Ιδρύθηκε για να στηρίζει και να προάγει ευρέως τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, αλλά και τις συναφείς επιστήμες (Ελληνική Γλώσσα, Άυλη Κληρονομιά, Ιστορία, Περιβάλλον, Υγεία, Τουρισμός, Μνημεία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία κ.ά.) επιβεβαιώνοντας έτσι την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα ωφέλιμα οικουμενικά ιδεώδη του. Για τον σκοπό αυτό θέτει Αποστολή με σχέδια δράσης, προγράμματα, επιτροπές και σύγχρονα μέσα (https://cultural-association.org, Web RadioTV “SOLOMOS”, Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. κ.ά. στα οποία συμμετέχουν μέλη του ΣΠΕΚ, επιστήμονες, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης και σύμβουλοι σε 30 περίπου χώρες. Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δημιουργεί υποδειγματική «Πολιτιστική Ταυτότητα» για αυτογνωσία και πολιτισμική ανάπτυξη των Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς. Είναι γι’ αυτό που συνεχώς δομεί νέες βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια, προγράμματα και διεθνείς σχέσεις για επίτευξη του οράματος σ’ όλα τα πεδία.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά στο Maleviziotis Radio